Larm om skogsbrand utanför Mörlunda

13:37 gick larm om en skogsbrand utanför Mörlunda.

Mörlunda2022-08-21 13:45

Av GPS-koordinaterna att döma brinner det en halvmil nordost om samhället. Nära Bölemåla.

13:59

Räddningstjänst är på väg ut på platsen. Enligt larmet från brandflyget är det ett 30 gånger 30 meter stort område som brinner. Närmaste byggnad ligger uppskattningsvis 200-300 meter från branden.

14:40

Räddningstjänst är på plats och håller på att bygga ett ledningsnät med slang för att bekämpa elden. Det brinner med öppna lågor i granskog och branden uppskattas ha en omkrets på 250 meter. I räddningstjänstens avrapportering skrivs att det "brinner långsamt", vilket vi tolkar som att elden inte sprider sig i snabb takt.

Räddningstjänsterna från Mörlunda, Målilla och Hultsfred är larmade till platsen.

15:47

Just nu uppskattas den brandhärjade ytan till 4500 kvadratmeter. I jämförelse är en fotbollsplan 5 000 kvadratmeter. Släckningsarbetet pågår. Bedömningen är att man klarar sig med de resurser som larmades ut från start. Man bekämpar elden i ytterkanter och jobbar sig sedan inåt.

Prognosen är att släckningsarbetet ska pågå i ytterligare några timmar.

17:45

Ingen förändring sedan sist. Släckningsarbetet fortgår. Räddningstjänsten räknar med att det återstår ytterligare ett antal timmars arbete innan branden är släckt.

21:00

Räddningstjänstens arbete avslutades för en halvtimme sedan. Elden är släckt. Nu har ansvaret lämnats över till markägaren.

Karta: Brandplatsen enligt larmet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!