Snabba ryck med fiberutbyggnad -Eu-pengar brinner inne

Friberutbyggnaden på landet utanför Mörlunda och Virserum har tagit fart. Och det ordentligt dessutom. För det är bråttom.

Nu tar fiberutbyggnaden fart på landsbygden igen. Både utanför Mörlunda och Virserum drar projekten igång. Och det är bråttom, är det inte igång till årsskiftet brinner eu-bidraget inne.

Nu tar fiberutbyggnaden fart på landsbygden igen. Både utanför Mörlunda och Virserum drar projekten igång. Och det är bråttom, är det inte igång till årsskiftet brinner eu-bidraget inne.

Foto: Anders Wiklund/TT

Mörlunda2020-09-15 15:41

– Brådskan beror på att EU-bidragen till utbyggnaden brinner inne vid nyår om inte byggnationen är i gång, säger Curt Tyrberg, bredbandssamordnare vid Hultsfreds kommun. Just nu håller bredbadsföretaget Open Infra på att jaga intressenter.

Från början hade kommunen ett avtal med Telia om den här utbyggnaden. Curt Tyrberg berättar dock att Telia i sin tur överlåtit projektet till Open Infra.

Det är egentligen flera projekt som dras igång samtidigt. Dels är det landsbygden söder om Mörlunda som ska fibreras, områden som fiberföreningen i Mörlunda inte hann med. Men utbyggnaden ska också ske på landet utanför Virserum, med byar om Slagdala, Hjorteström, Kråketorp med flera.

– Däremot ingår inte Flaten-Gårdveda, säger Curt Tyrberg. Där är det ett annat fiberprojekt som ska genomföras.

Curt Tyrberg gläds åt den här nytändningen i fiberfrågan. Efter en lång tid av total stiltje är proppen ur. Rena rama ketchupeffekten.

– Det känns bra att de här projekten går i mål tills jag ska gå hem, säger han, jag lägger av vid årsskiftet.

Curt Tyrberg räknar med att fibergrävningen drar igång om ett par veckor, eller möjligen en månad.

– Grävmaskinerna är redan på väg, säger han.

Totalt är det 82,23 procent av hushållen i kommunen som har möjlighet att ansluta sig till fibernätet. 62 procent är anslutna.

– Men på landsbygden är det sämre, där är det bara 38 procent som har möjlighet. Det är en siffra som måste bli bättre, eftersom kopparnätet ska skrotas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!