Tromb slog till i Tveta på söndagen

På söndagseftermiddagen fick några Tvetabor vara med om en annorlunda, och ganska skrämmande upplevelse. En tromb drog nämligen fram genom byn.

En tromb har dragit fram i Tveta, fällt träd och ställt till oreda.

En tromb har dragit fram i Tveta, fällt träd och ställt till oreda.

Foto: Jennie Knutsson

Mörlunda2021-08-08 18:15

Jennie Knutsson berättar att hon var ute och när det började regna och åska. Plötsligt såg hon hur molnen började dra ihop sig och snurra, för att sedan dra fram och fälla allt i sin väg.

– Det var över på kanske 20 sekunder, men man ser precis var den har dragit fram. Det är otroligt vilka krafter, säger hon.

Lyckligtvis hann hon ta skydd hemma och det är inget hon skulle vilja uppleva igen, säger Jennie Knutsson.

En tromb kan uppstå i samband med åskoväder, förklarar meteorologen Madeleine Gerstig. I åskmolnen bildas kraftiga vindar som kan vrida sig åt alla håll. De kan då börja snurra kring varandra och det bildas en så kallad bylinje, en molnrulle, när den blir vertikal och söker sig ner till marken blir det vad vi kallar en tromb.

– Det kan gå väldigt snabbt eftersom den har så mycket energi och så fort energin tar slut är det över. Bildas den över land går det snabbare över eftersom den behöver värme och fukt för att hålla sig vid liv, säger Madeleine Gerstig.

Grenarna .
Grenarna .
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!