Trots torkan har solrosorna vuxit sig höga

Trots hetta och torka trivs solrosorna hos Lennart Martinsson i Mörlunda.

Lennart Martinssons välvuxna solrosor

Lennart Martinssons välvuxna solrosor

Foto: Brita Freudenthal

Mörlunda2018-07-24 17:08

Solen gassar mot tegelväggen där Lennart med stor omsorg och kunnighet har byggt upp en plantering på den sandiga marken. – Här har jag pallkragar som är 30 cm höga, säger han och visar med tumstocken. Jord blandad med kogödsel ligger på dränerad plast och är grunden till den varierade blomsterprakt som lyser mot betraktaren. Under många år har han arbetat i och glatt sig åt sina rabatter och han har samlat på sig mycket kunskap om vad som trivs i den småländska jorden.

Lennart är själv inte så lite överraskad över hur de små solrosfrön som han hittade i gömmorna och stoppade ner i jorden, har blivit de praktfulla växter som snart kommer att blomma med stora gula blommor. Han har mätt deras höjd till imponerande 2,95 cm. Stammarna är kraftiga och plantorna är så tunga, att han har förankrat dem i fönsterblecket. Särskilt mycket vatten tycker han inte att han har behövt ge dem, men för säkerhets skull har han en fuktmätare som han kontrollerar med jämna mellanrum. Bevattninsförbudet är strikt, men han kan hämta vatten hos en god vän med egen brunn, när det behövs.

Solrosor odlas både i trädgårdar som prydnadsväxter och som nyttoväxter på stora fält. Ursprungligen kommer den från södra USA, men odlas över hela världen. Innan de har slagit ut vänder de sina huvuden efter solen. Deras blommor är klargula och stora och hela växten är imponerande. Att den trivs i hetta och sol kan vara tröstande för hobbyodlare. I sommar har det varit svårt för många att få sina rabatter att prunka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om