Volontärer har letat efter den kastade katten

Var det en sommarkatt som kastades ut? På torsdagseftermiddagen såg vittnen hur en bil stannade och en katt kastas ut.

En katt (dock inte den på bilden) blev på torsdagen utkastad från en bil söder om Mörlunda.

En katt (dock inte den på bilden) blev på torsdagen utkastad från en bil söder om Mörlunda.

Foto: Hasse Holmberg/TT

Mörlunda2020-09-04 12:00

– Det var mellan klockan 14 och 15 på torsdagen som en bil stannade mitt ute i ingenstans söder om Mörlunda och en katt slängdes ut. Vittnen såg det hela och gjorde en anmälan om djurplågeri, säger Anders Hultman vid polisen i Oskarshamn.

– Vi fick ett mail om händelsen från vittnet, säger Josefina Gustafsson, ordförande för Djurskyddet Oskarshamn. Och vi uppmanade att göra en polisanmälan. 

Samtidigt lade man ut några rader på sina sociala medier, och flera medlemmar gav sig ut för att leta. Enligt beskrivningen djurskyddet fått på katten, skulle den kunna vara två, tre månader gammal.

– Då är den för liten för att klara sig, säger Josefina Gustafsson, den kan bli påkörd, eller skadad på andra sätt. Den kan få svårt att hitta mat och kanske svälta ihjäl. Eller bli byte för något annat större djur.

Så här långt har hon heller inte fått rapport om att någon hittat den. Men hon hoppas ändå att folk i trakten håller ögonen öppna, om det skulle dyka upp en katt de inte känner igen.

– Är den uppvuxen i ett hem är den förmodligen tam, säger hon.

– Begreppet "sommarkatt" är egentligen "året runt-katt", säger Josefina Gustafsson, det dumpas katter året om. Men på sommaren kan de klara sig längre.

Josefina Gustafsson påminner om de nya regler för djurägare som trädde i kraft nu 15 juni. Regler som lägger betydligt större ansvar på djurägare.

– Exempelvis ska katter som går ute vara kastrerade, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!