Här lever östgötska OS-simmaren sin dröm

En gång satt de i samma företagsstyrelse, som kolleger. Långt senare sågs de igen och blev förälskade. Nu är de gifta och lever sin dröm i italienska Abruzzo, OS-simmaren Pelle Holmertz och hans Ingrid

Högt på en ås i italienska Abruzzo, Europas grönaste region, har paret Holmertz låtit bygga sitt magnifika hus som är en kompination av B&B, med många gemensamma utrymmen, och egen bostad.

Högt på en ås i italienska Abruzzo, Europas grönaste region, har paret Holmertz låtit bygga sitt magnifika hus som är en kompination av B&B, med många gemensamma utrymmen, och egen bostad.

Foto: Henrik Wennergren

MOTALA2018-12-30 18:00

När Pelle och Ingrid sammanstrålade igen insåg de att båda var singlar, med var sitt äktenskap bakom sig. De blev förälskade och flyttade så småningom ihop ute på Hölö, Värmdö.

Hur hamnade ni i Italien?

– Via en väninna reste vi till Abruzzo och föll pladask för "Europas grönaste region". Här finns ju allt. Havet, bergen, olivlundarna, vingårdarna, maten, vinerna och underbara människor. 2015 flyttade vi ner.

Hur kom det sig?

– Vi sökte ett hus där alla barnen, Pelles tre döttrar och Ingrids två söner, inklusive deras familjer skulle få plats. Idén dök upp om att bygga ett ställe som både är stort nog för familjen och där man kan ta emot grupper.

Och till sist dök drömtomten upp?

– Ja, på en hög ås, med underbar utsikt över en grönskande dal med olivlundar och vingårdar. Vi ser havet åt ena hållet och bergen åt det andra. Här byggde vi ett hus anpassat för just grupper. I dag har vi åtta dubbelrum och stora gemensamma ytor. I ett hörn av huset ligger vår egen lägenhet.

Hur ser konceptet ut?

– Vi har utvecklat tre inriktningar. Aktivitetsgrupper, ren uthyrning och B&B. Vi samarbetar med researrangörer och har teman som mat/vin, qigong, yoga och simning. När vi anordnar mat/vin-resor samarbetar vi med lokala restauranger dit vi tar grupperna för matlagningskurser. Och så åker vi på vinprovningar till utvalda vingårdar.

Är det mest svenskar som gästar er?

– Till en början var det så. Pelle som gammal simmare har ju ett stort nätverk inom Sportsverige. Men numera har vi gäster från hela världen.

Era framtidsplaner?

– Vi vill tillföra, inte konkurrera på plats. På grund av att turismen här är inhemsk så är turistnäringen i Abruzzo ganska kort, under ett par sommarveckor. Vi försöker dela med oss till våra vänner och samarbetspartners om hur vi tänker. Att få dem förstå att klimatet och naturen här nere lockar nordeuropeer även under vår och höst.

Vem är bäst på italienska?

– Ha ha. Det beror på. Pelle är riktigt bra på att förstå. Men Ingrid pratar mer. Ingrid brukar säga att hon pratar som en femåring, med dålig grammatik.

Vilka är era respektive roller i verksamheten?

– Pelle jobbar fortfarande full tid på sitt gamla jobb på Kommuninvest, fast med kontoret i Villalfonsina. När vi har grupper tar Pelle semester eller ledigt. Ingrid sade upp sig helt från sitt tidigare jobb, och har ägnat full tid att färdigställa huset, trädgård och jobbar med att driva upp företaget.

– När vi har grupper så basar Pelle i köket, även om Ingrid gärna tar de vegetariska måltiderna. Vi jobbar bra tillsammans – det är en förutsättning. Vi tänker lika.

Vilka svårigheter stötte ni på?

– Flera. Reglerna här är snårigare. Vi hittade tidigt ett EU-dokument på nätet som stipulerade att man som EU-medborgare skulle kunna starta ett företag i vilket EU-land som helst på tre dagar. Ha ha – så fort går det inte. Man måste ta hjälp.

– Första projektet var ju själva husbygget. Ingrid har ritat huset och vi hittade en italiensk ingenjör som pratar flytande engelska och anlitade honom som vår projektledare. Ett privat hus men med ytor skapta för turism, är en sorts turism som inte är så vanlig. Så det blev lite missförstånd.

Vilka är de största skillnaderna mellan länderna?

– Klimatet. Ljuset som finns även under vintertid. I Sverige finns ett större förtroende mellan medborgare och staten/förvaltningen. Vi tror på att systemet håller. Att det är stabilt. Att vi har jobb nästa månad också. Här är det svårare att få lån till exempelvis ett husbygge. Inte förrän det finns ett hus att sätta i pant, får du lånet. Gapet mellan medborgare och staten är större.

Beskriv den ekonomiska skillnaden.

– Svenskar generellt är högre skuldsatta, men med en stat med god ekonomi. Här är det tvärt om. Du äger din bostad, har få eller inga lån, medan staten är fattig med stora lån. Slår du samman skuldbördan är den nog likvärdig. Men den olika fördelningen skapar två olika samhällen.

Och på familjenivå?

– Familjen som enhet är viktigare här nere. Den sociala kontexten är viktig. Här nere sitter inte pensionärer hemma och känner sig ensamma. Men hänger på byn med varandra. Umgås mer. Om det är maten eller gemenskapen som påverkar medellivslängden vet vi inte, men den är högre här nere.

Vad i ert nya liv är allra bäst?

– Vi är aktiva och träffar mycket människor. Våra barn kommer ofta ner och hälsa på oss. Vi avsätter veckor för dem, våra familjer och vänner så vi inte bara jobbar. Vi har som mål att så småningom kunna erbjuda barnbarn och syskon-barnbarn kolloverksamhet!

Ni är noga med maten.

– Maten är billigare, så vi tillåter oss att äta mer av det exklusiva. Generellt är maten här riktigt bra. Närproducerat och mer smakrik. Italienarnas frukost hoppar vi dock över. Den består av en kaffe (espresso) och en cornetto (wienerbröd) men vi älskar deras anti-pasto, förrätten, som består av småplock av kött eller fisk. Kallt och varm. Vi hoppar ofta över primo, som är första delen av huvudrätten, ofta pasta eller risotto. Och går direkt till secondo, som ofta är en grillad köttbit eller fisk. Till den väljer man lite grönsaker, varma eller kalla.

Hur ser era liv ut om tio år?

– Vi jobbar vidare trots att vi är pensionärer, men med mer tid för barnbarn och familjer. När vi är åttio kanske vi säljer vårt underbara ställe och bygger ett nytt hus bara för oss och våra familjer. Eller så bor vi kvar för att ha plats för alla. Då kanske vi har barnbarnsbarn. Vem vet.

Pelle Holmertz Ingrid Eklund Holmertz

Född: I Motala.

Tidigare jobb: Jobbat inom finansmarknaden i olika befattningar under snart 35 år. Olympisk silvermedaljör i 100 m frisim i Moskva 1980. Ingick även i det svenska lagkapplaget på 4 x 100 m medley.

Familj: Mamma Margareta ”Tilda” i Motala, bror Olle och syster Lena. Tre vuxna döttrar och två barnbarn.

Hemsida: www.abruzzoactivities.com

Född: I Västerås.

Tidigare jobb: 12 år med informationsfilm. Därefter inom webb/it som egenföretagare, anställd, marknadsförare och sist som anställd på Bankgirot och ansvarig för olika kommunikativa kanaler.

Familj: Yngst av fem barn, en bror bor i Schweiz och övriga bor kvar i Västerås. Två vuxna söner, Erik och Fredrik.

Tre favoriter i regionen: Majellabergen. Adriatiska havet. Vasto, en vacker stad med anor, som hänger på en vidsträckt terrass med utsikt över havet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om