Föreslår utredning om slöja i skolan

Moderaterna vill tillsätta en utredning om slöjförbud i Motalas grundskolor. Det framkom under en känsloladdad debatt i fullmäktige.

10 april 2019 18:00

En reklambild på en kvinna i slöja har väckt debatt i kommunen. SD ställde utifrån bilden ett antal frågor till kommunens ledande politiker och därefter följde en debatt i kommunfullmäktige om slöjan som religiös symbol, om hedersproblematik och om barn och unga som bär slöja i skolan. Just slöjan i skolan är en fråga som det politiska styret nu ska gå vidare med.

– Det finns två anledningar till att vi moderater vill se en utredning om slöja för barn i för- och grundskola. Den första är att den hindrar barnen från att delta i samtliga aktiviteter inom skolan på ett likvärdigt sätt. Den andra är jämställdhetsaspekten, säger Kåre Friberg och fortsätter:

– En växande problematik är hedersproblematiken. Slöjan är ett av många medel för att kontrollera unga tjejer.

LÄS ÄVEN: Skolverket: Kan inte införa slöjförbud

Flera talare, bland annat Daniel Starkengren (M) och SD:s Johnny Karlberg, talade om slöjan som ett sätt att sexualisera unga tjejer. Daniel Starkengren var också tydlig med vad han ville att utredningen ge.

– Det är dags att vi förbjuder slöja, hijab, under skoltid för flickor under 15 år, säger han.

Men förslaget om en utredning av slöja i skolan väckte också motreaktioner.

– Ni borde fråga kvinnorna istället varför de bär slöja. Och vi borde titta på vad våra stora företag säljer till små barn. Vad det är för trosor som säljs. Det är väl att sexualisera, menade Mirsad Filipovic (S) och fortsätter:

– Vi diskriminerar genom att prata som vi gör nu. Jag är orolig för vilka konsekvenser en sådan utredning kan få.

Också Kerstin Lundberg (V) reagerade och undrade hur Moderaterna tänkt att ett slöjförbud skulle upprätthållas.

– Jag tycker att den här diskussionen visar på stort förakt för människors lika värde och beklagar den här diskussionen. Alla slöjbärare är inte förtryckta, säger hon och fortsätter:

– Kvinnoförtryck förekommer överallt oavsett religion.

Enligt Kåre Friberg ska M nu diskutera med övriga allianspartier och därefter ska man titta på frågan. En instans som kan få uppdraget är jämlikhetsberedningen där Annelie Almerus (M) är ordförande.

– Vi kan inte jobba med könsstrukturer samtidigt som vi sätter slöja på barn. Jag ser fram emot att få det här uppdraget för vi ska jobba för ett jämlikt Motala där alla utvecklas oavsett religion, etnicitet och kön, säger hon.

SD som initierat frågan var nöjda med beskedet från M.

– Vi känner att det finns samsyn i den här frågan, säger Johnny Karlberg.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa