Det är Kenneth Johansson från Tillväxt Motala som arbetat fram jobbanalysen, med stöd från Arbetsförmedlingen och Motala kommun.

Samarbetet mellan parterna började 2016. Tack vare kartläggningen ges en tydlig bild av vad företagen söker och vilka utbildningar som ger möjlighet till arbete.

– Vi har frågat 700 företag vilka behov de har. Och det är stor efterfrågan, men för få utbildade, sammanfattar Kenneth Johansson.

Artikelbild

| Kenneth Johansson, Tillväxt Motala har arbetat fram Jobbanalysen tillsammans med Motala kommun och Arbetsförmedlingen.

Arbetslivet har, enligt honom, blomstrat de senaste åren, tack vare högkonjukturen. För att få jobb är yrkesutbildning ett tryggt alternativ, men ändå är det stor kompetensbrist i nästan alla branscher. Många företag får därför lära upp sina nyanställda på plats.

Branschen som skriker högst efter kompetens är den för fordonsmekaniker. På grund av detta har företagen fått ta in tidigare anställda för att klara utbildningsbehovet för ny personal.

– Det är nästan ingen som utbildar sig till fordonsmekaniker. Man har tagit in pensionärer för att lära upp de nyanställda, säger Kenneth Johansson.

Stor brist på kompetens är det också inom byggbranschen: VVS:are, CNC-operatörer och mattläggare efterfrågas bland annat.

Artikelbild

| Restaurangbranschen har stor efterfrågan på kockar.

I restaurangbranschen är det stor efterfrågan på kockar. Inom industrin, som förr varit populär bland arbetssökande, märks stor brist på kompetens. Detta menar Kenneth Johansson beror på fördomar.

– Man har en gammal syn på industrin. Det är ingen skitig miljö som förr, det är hur fint som helst. Det är en jättebra arbetsplats, säger han.

Besöksnäringen kommer att öka i framtiden och här spår jobbanalysen att det inte kommer att räcka med den arbetskraft som finns i Motala.

– När Lalandia kommer så räcker inte Motalaborna till. Vi kommer att behöva ta in folk ifrån Örebro och andra städer för att få rätt kompetens, säger Kenneth Johansson.

Vad är ditt tips till dem som står utan jobb?

– Om man står och velar så välj ett yrkesprogram eller en yrkeshögskoleutbildning, det ger jobb. Är man intresserad av data så är industribranschen jättebra. Där använder man sig mycket av dator.

Under de senaste två åren har 300 personer fått anställning tack vare yrkesutbildning, i Motala, Vadstena, Boxholm och Mjölby. Vill man utbilda sig föreslår Kenneth Johansson att man söker sig till vuxenutbildningen i Motala.