Så många får gå från Arbetsförmedlingen

Arbetsförmedlingens kontor i Motala ska vara kvar. Men nu kommer beskedet att styrkan här och i Mjölby minskas med elva personer. Ytterligare några tjänster försvinner de närmaste veckorna.

9 maj 2019 07:31

Arbetsförmedlingen har fått kraftigt sänkta anslag och ett nytt uppdrag där flera av deras uppgifter ska skötas av andra företag. Samtidigt ska verksamheten bli mer digital. Därför kom förra månaden besked om att ett antal kontor runt om i landet läggs ner. Motala drabbades inte då, men nu står det klart att elva personer här och i Mjölby sägs upp.

– Det är läget i nuläget. Men alla funktioner är inte förhandlade ännu. De närmaste veckorna kommer det att komma besked om ytterigare några personer, säger marknadsområdeschef Christian Lagerqvist.

I dag jobbar cirka 70-80 personer på de båda kontoren. De kommande uppsägningarna berör ett 30-tal anställda i länet. Under onsdagen fick totalt 65 anställda i Östergötland besked om uppsägning.

– Det är klart att det är nedstämt i verksamheten just nu. Det här är tunga besked, säger Christian Lagerqvist.

Hur påverkar det här de arbetssökande?

– Vi vill att det ska påverka så lite som möjligt, men vi blir färre samtidigt som det tar ett tag innan våra digitala tjänster är på plats. Och det är klart att personalen kanske inte har fullt fokus på jobbet just nu, säger Christian Lagerqvist.

Men verksamheten kommer också att påverkas eftersom personal som sagts upp har rätt att gå ner i tjänst och bara jobba halvtid för att kunna söka nya jobb eller ta en utbildning under uppsägningstiden.

– Så det kommer nog också att påverka, säger Christian Lagerqvist.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lina Handberg

Ämnen du kan följa