Sjukdomen stoppar inte Leif

Leif Hjort är en av initiativtagarna till Neuropromenaden i Motala. "Jag vill uppmärksamma polyneuropati".

10 maj 2019 10:00

Välgörenhetsarrangemanget Neuropromenaden är gratis och öppen för alla på lördag klockan 11.00 - 13.00 på Stora torget. Leif Hjort, 57 år, som själv bär på neurosjukdomen polyneuropati är med. – Jag samarbetar med organisationen Neuro och vi vill att promenaden ska uppmärksamma neurologiska sjukdomar, säger Leif.

Tillsammans med Neuro samlar han också in pengar till forskningen genom en expedition till Kebnekaise. Han ska bestiga berget i sommar, och efter det cykla ner 143 mil tillbaka till Motala. – Jag gör det här dels för min egen skull, för upplevelsen, men mest för insamlingen till forskningen kring neurologiska sjukdomar. Polyneuropati är en sjukdom som måste uppmärksammas, säger Leif.

Polyneuropati tillhör den större gruppen neurosjukdomar och är kronisk. Den visar sig först i stickningar i fötterna. Därefter känselbortfall i huden, sämre balans och smärta i benen.

– Nerverna är sjuka, jag har ingen känsel i fötterna, baksida lår uppmot ryggen är jag helt bortdomnad. Nätterna har varit värst, då blir det faktiskt svårt att sova.

Leif Hjort har alltid varit aktiv inom idrott och framför allt styrketräning. Att cykla mountainbike är också ett stort intresse han fann efter att han fått diagnosen.– Jag har en diagnos men jag är inte min sjukdom. Jag fann räddningen i MTB, det funkade för mig.

– Det som driver mig är att jag vill inte sjunka neråt utan jag vill hitta lösningar. Jag måste göra någonting och att hjälpa andra hjälper även mig själv, säger han.Sedan 2012 har Leif haft svåra smärtor och domningar i ben, händer och fötter. När han fick sin diagnos valde han att använda sitt fritidsintresse som ett alternativ att hantera sin sjukdom.

– Jag sysslade med bodybuilding, då fick jag en propp i lungan så jag fick avbryta tävlingen i Lucia Pokalen. Därefter hade jag problem med värk i fötterna och benen. Men när jag sökte hjälp på vårdcentralen, så skickade de hem mig. De hittade inga fel, berättar Leif. 2016 sökte Leif akutvård och det kom att visa sig att han bar på diagnosen polyneuropati. Till slut tog han även hem en andraplats i Lucia pokalen. Han skriver i dagsläget en självbiografi och har en podcast där han pratar om träning, hälsa och sin vardag med polyneuropati. I sitt engagemang i Neuropromenaden hoppas han att många ska delta. – Det är så bra att komma ut och röra på sig, att inte sitta ensam hemma, här får man chansen att göra någonting, avslutar Leif Hjort.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Elin Åberg

Ämnen du kan följa