Del 2 från bilsalongen i Frankfurt: Hjulen snurrar i hela Europa

Världens största bilsalong mätt i antal besökare hålls jämna år i Paris. Världens största bilsalong mätt i kvadratmeter hålls däremot ojämna år i Frankfurt.

Motorevenemang2015-09-25 13:07

Utställningsytan här motsvarar 37 fotbollsplaner och alla världens bilmärken finns på plats - utom ett. Mitt i den största bilboomen som Europa skådat så stannar Volvo hemma. Är det modigt eller rent av dumdristigt?

Alfa Romeo Giulia
Det är 105 år sedan italienarna började tillverka bilar och vad passar då bättre än att man släpper en helt ny modell? Alfa Romeo Giulia är lika vacker som sportig och erbjuds i fem sköna kulörer som döpts till Competizione Red, Trofeo White, Vulcano Black, Vesuvio Grey och Monte Carlo Blue. Toppversionen "Quadrifoglio" som just nu är det enda alternativet har en V6:a på makalösa 510 hästkrafter, fixar hundrastrecket på 3,9 sekunder samtidigt som bilen toppar 307 km/h. Priset kommer att landa strax under 700 000 för toppversionen.

Kia Sportage
Kia Sportage är koreanernas bästsäljare i Europa och snart kommer suven med nya kläder. Designen har blivit vassare och så även säkerheten. Autobroms är standard liksom filövervakning, dödavinkelvarnare och helljusassistans. Sportage har dessutom växt, vilket resulterar i generösare utrymmen och numera kan man stuva in hela 503 liter bagage. På motorfronten erbjuds tre maskiner - dieslar på 115 respektive 185 kusar samt en bensinare på 132. Tillverkningen sker i Slovakien och till Sverige väntas bilen under första kvartalet 2016.

Mazda Koeru
I japanernas monter stod mässans i särklass snyggaste suv. Mazda har med andra ord överträffat sig själva, vilket måhända kanske inte är så konstigt. "Koeru" är nämligen japanska och betyder "att överträffa". Bilen ska ge oss en försmak på hur en kommande coupésuv kan se ut och designen kommer säkert få många att falla pladask. Vad som döljer sig under huven är en välbevarad hemlighet, men förhoppningsvis får vi reda på detta fortare än vi anar. Utställningsbilen i Frankfurt ser väldigt produktionsfärdig ut!

Mercedes IAA
Efter mycket hysch-hysch är den äntligen här: Mercedes IAA. Den fräcka tysken spänner musklerna och bjuder oss på en resa in i framtiden. Det här är nämligen en försmak på kommande modeller och visst väcker den superslimmade designen känslor. Den breda grillen är snudd på uppkäftig samtidigt som tekniken och stora delar av designen är på väg mot serieproduktion. Under huven på laddhybriden samarbetar en bensinfyra ihop med en elmotor och totaleffekten anges till 279 hästkrafter.

Hela sammanställningen från bilsalongen i Frankfurt hittar du i tisdagens papperstidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!