Detroit reser sig ur askan

Detroits bilsalong har inte varit någon munter tillställning de senaste åren. Men nu har något hänt och sönderfallet av den amerikanska bilindustrin har förbytts mot spirande framtidsoptimism. Detroit har varit i helvetet och vänt men är nu tillbaka starkare än någonsin. Presidentens stödpaket var det ekonomiskt största sedan andra världskriget, men på fem år har pengarna betalats tillbaka och det med ränta. För varje satsad dollar fick staten tillbaka fyra. Det och mycket annat firades på bilsalongen i Detroit.

Foto:

Motorevenemang2014-01-23 07:07

Audi Allroad Shooting BreakAudi Allroad Shooting Break är en fyrsitsig konceptbil med två dörrar som kombinerar fräck form med bra utrymmen. Men vi kan avslöja att det här är en föraning om vad som komma skall - nämligen nya Audi Q1. Lillsuven närmar sig produktionslinan med stormsteg och prototypen är naturligtvis försedd med quattro, fast i modernare tappning. Framhjulen drivs nämligen av en bensinfyra på 292 hästkrafter tillsammans med en elmotor på 54 medan bakhjulen är kopplade till en fristående elmotor på 115 hästar.

BMW M4BMW M4 är äntligen här, vilken ersätter BMW M3 Coupé. Tyskarna har valt att göra om bland sina siffror och utmärker nu alla sina coupéer med hjälp av en egen serie. BMW M3 finns således kvar - men med fyra dörrar. Utsidan är riktigt aggressiv medan insidan fått en sportigare touch. I maskinrummet har tyskarna klämt ner en dubbelturbosexa på 431 hästkrafter och motorn erbjuds antingen med en sexväxlad manuell låda eller med en sjustegad dubbelkopplingslåda. Med standardlådan rullar sprinten till hundra på 4,3 sekunder medan toppfarten är 250. Om du inte köper till "M DriverŽs Package" som ökar siffran till 280.

Ford MustangDet blir en minst sagt fartfylld debut för nya Ford Mustang. Jänkaren med sin välbekanta design kommer nämligen att synas i filmatiseringen av det smått legendariska bilspelet "Need for speed". Bilmodellen har synts mer än 3 200 gånger i olika filmsammanhang och har bland annat medverkat i Bond-rullen "Goldfinger". Under huven på nya Mustang erbjuds två motorer: en sexa på 309 hästar samt en V8 på 426. Modellen firar sin 50:e födelsedag under året och med tanke på bi(l)rollen så lär det bli ett händelserikt år.

Infiniti Q50Infiniti är en ovanlig syn på våra breddgrader, men det är i grunden Nissans lyxbilsdivision. Nya Q50 är ett tekniskt mästerverk och är exempelvis först i världen med "steer-by-wire". Det finns alltså ingen rattstång utan bilen förlitar sig helt på ett elektriskt styrsystem. På bilsalongen visades en sportigare version av Q50 upp som fått tilläggsnamnet "Eau Rouge". Just det, namnet har hämtats från den blixtsnabba kurvan på den belgiska racerbanan SPA-Francorchamps. Under huven jobbar en V8 på 500 hästar som tagits fram under ledning av den fyrfaldige världsmästaren i Formel 1 - Sebastian Vettel!

Kia GT4 StingerKaxig design och med gott om "sting" under huven. I koreanernas monter stod en knallgul tidsmaskin vid namn Kia GT4 Stinger. Den futuristiska designen är läcker och bjuder på en asfaltsniffande front med vertikala strålkastare. Baken är svulstig och bagageluckan är tillverkad helt i glas. Under huven på den 2+2 sitsiga coupén arbetar en turbomatad bensinfyra på 315 hästkrafter tillsammans med en 6-växlad manuell låda och drivningen sker på bakhjulen. På frågan om GT4 Stinger kommer i produktion lämnar Kia gult ljus. Med andra ord - varken ja eller nej. Svaret får framtiden utvisa?

Lexus RC FLexus visade upp ett riktigt rivjärn vid namn RC F. Ett aggressivt yttre kompletteras här med en cockpit-inspirerad interiör och på instrumentpanelen trånar en stor display som ändrar färg beroende på förarens val av körprogram. Mycket av designen är hämtad från Lexus prestandamonster LFA och under huven på RC F jobbar en V8 på mer är 450 hästkrafter. Bakspoilern reser sig vid farter över 80 km/h, men går tillbaka om hastighetsmätaren passerar under 40 km/h för att inte störa karosslinjerna när bilen står stilla. Det japanska rivjärnet går att beställas inom kort!

Mercedes C-klassDet våras för Mercedes och snart släpps en helt ny C-klass. Ersättaren kännetecknas av en större, rymligare och hundra kilo lättare kaross vilket även gör bränsleförbrukningen upp till 20 procent lägre. Utseendemässigt ser vi stora likheter med storebror S-klass med böljande linjer och ett elegant bakparti - men faktiskt även tekniskt! För första gången i klassen kan man exempelvis välja till luftfjädring och smarta förarassistanssystem som kan köra bilen själv om något händer. Inledningsvis erbjuds tre motorer: bensinare på 156 respektive 184 hästkrafter samt en diesel på 170. Grundpriset börjar från 309 900 kronor.

Nissan Sport SedanNissan Sport Sedan är bilen som fick besökare att vallfärda till Nissans monter i Detroit. Bilen är förvisso ett koncept, men ihärdiga rykten säger att det här är en försmak på nya Maxima som lanseras nästa år. Vi håller naturligtvis våra tummar och det gör även den amerikanska motortidningen Autoweek som utsåg utställningsbilen till "Best Concept". Japanerna kallar stilen för V-Motion och mest kännetecknande är det "flytande taket" samt de boomerangformade strålkastarna. Under den muskulösa motorhuven arbetar en sexa på 300 hästkrafter som driver på framhjulen.

Porsche 911 TargaPorsche har väckt liv i modellnamnet 911 Targa och till skillnad från den klassiska modellen så kan taket nu öppnas med hjälp av en knapptryckning. Nykomlingen har bland annat fått ärva Targa-bågen och den stora välvda bakrutan som bidrar till den sportiga profilen. Är du intresserad så erbjuds två olika versioner: 911 Carrera 4 Targa på 350 hästkrafter (1 056 000:-) samt 911 Carrera 4S Targa på 400 hästar (1 191 000:-). Värstingen fixar hundrastrecket på 4,4 sekunder och toppar 296 km/h. Visste du att svenska polisen var ägare till 13 exemplar av Porsche 911 Targa under början av sjuttiotalet. Det kanske är dags igen?

Toyota FT-1I Toyotas monter bjöds det på waku-doki. Nej, det är ingen japansk maträtt utan uttrycket betyder "en känsla och spänning av förväntning". Toyota FT-1 är en kompromisslös sportcoupé med bakhjulsdrift och modellnamnet betyder kort och gott: "Future Toyota". Förutom två rejält tilltagna luftintag har konceptet fått ta del av vassa linjer och skarpa vinklar, vilket bidrar till den fräcka framtoningen. FT-1 är utan tvekan en munsbit och frågan är om man hittar någon som inte vill sätta tänderna i sportcoupén? För inget smakar så sött som framgång och japanerna har det perfekta receptet.

Volkswagen Beetle DuneÄr du en hejare på vintersport? Tja, då kanske tyskarnas senaste konceptbil faller dig i smaken. Volkswagen Beetle Dune har försetts med högre markfrigång, terrängattribut och hela bilen har anpassats för vintersport. Baken har exempelvis begåvats med en praktisk fästanordning för skidorna och även om du har dem på plats är det inga svårigheter att öppna bagageluckan. Under skalet arbetar en bensinmotor på 210 hästkrafter som är kopplad till en 6-stegad DSG-låda. Nu är det bara att se upp i backen för nya Beetle Dune.

Volvo Concept XC CoupéVolvo har det kämpigt på den amerikanska marknaden och med nya snålare motorer för de en hård kamp om kunderna, som efterfrågar minst en V6:a under huven. Göteborgarna gräver dock inte ner sig utan blickar framåt och resultatet är Volvo Concept XC Coupe. Det här är en aptitretare på helt nya XC90 som lanseras i slutet av året medan produktionen startar 2015. Volvo gillar att spela högt och vi kan avslöja att nästa lagkamrat heter Zlatan Ibrahimović. Inom kort kommer han att spela en viktig roll även för Volvo!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!