Från bilsalongen i Frankfurt: Hjulen snurrar i hela Europa

Världens största bilsalong mätt i antal besökare hålls jämna år i Paris. Världens största bilsalong mätt i kvadratmeter hålls däremot ojämna år i Frankfurt.

Motorevenemang2015-09-22 11:09

Utställningsytan här motsvarar 37 fotbollsplaner och alla världens bilmärken finns på plats - utom ett. Mitt i den största bilboomen som Europa skådat så stannar Volvo hemma. Är det modigt eller rent av dumdristigt?

BMW 7-serie
BMW hade världspremiär för en helt ny 7-serie, men designmässigt känns den stora bilen välbekant. Längden har ökat till 510 centimeter och om det inte räcker så går det utmärkt att beställa tysken med förlängd hjulbas, vilket resulterar i ytterligare 14 centimeter. BMW har använt sig av mycket kolfiber och därmed har vikten bantats med upp till 130 kilo. Komforten är givetvis på topp och det blir inte sämre av att luftfjädring runt om är standard. Raka sexor och en uppdaterad V8 erbjuds vid lanseringen. Mest spännande är dock laddhybriden BMW 740e som blir supermiljöbil i Sverige.

Jaguar F-Pace
Lika smidig och muskulös som kattdjuret den hämtat namnet från står den där i montern, redo att spänna klorna i oss. Vi snackar givetvis om nya Jaguar F-Pace. Britterna är tillbaka på banan och det bokstavligt talat. På lanseringsfesten i Frankfurt hade man nämligen byggt upp en gigantisk loop och bakom ratten på nya F-Pace så skrev sig stuntmannen Terry Grant in i Guinness Rekordbok under kategorin "världens största loop med bil". Jaguar F-Pace är den anrika tillverkarens första suv och lanseras inledningsvis med fyra motoralternativ.

Opel Astra
Opel slog på stora trumman och hade världspremiär för nya Astra. Den här gången har faktiskt ersättaren krympt fem centimeter på längden och 2,5 på bredden. Varför? Tja, en mindre bil är lättare och en lättare bil resulterar i lägre förbrukning. Tyskarna lanserar bilen med slogan "Upsetting the Luxury Class" och syftar på att nya Astra kan köpas med bland annat massagestolar och smarta LED-strålkastare vid namn Matrix. Därmed går det utmärkt att köra med helljuset på konstant eftersom lysdioderna automatiskt anpassar sig efter trafiksituationen. En lysande idé!

Volkswagen Tiguan
Vad blir det om man korsar en tiger med en leguan? Naturligtvis en Volkswagen Tiguan! Namnet symboliserar tigerns styrka och smidighet, medan leguanen är en baddare på att ta sig fram i terrängen. I Frankfurt presenterades en helt ny modell som kommer att erbjudas med sex olika motorer i effektspannet 150 till 240 hästkrafter och samtliga har standardutrustats med fyrhjulsdrift. Nya Tiguan har växt med sex centimeter på längden medan hjulbasen har dragits ut åtta cm, vilket resulterar i enastående utrymmen.

Hela sammanställningen från bilsalongen i Frankfurt hittar du i tisdagens papperstidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!