Minst, bäst & vackrast

Frågar du en motorjournalist vilken bilsalong som är störst, bäst och vackrast så får du med största sannolikhet svaret - den i Genève. Men räknat i antal besökare så är faktiskt Paris bilsalong världens största och mätt i antal kvadratmeter är Frankfurts bilsalong mer än dubbelt så stor. Därmed kan vi glömma "störst" sedan återstår "bäst och vackrast". Tja, det är utan tvekan den glamorösa tillställningen i Genève och här är årets största snackisar.

Foto:

Motorevenemang2015-03-14 05:05

Audi Prologue AvantGrymt stor - det är första intrycket av Audi Prologue Avant. Konceptbilen är hela 511 centimeter lång och 194 bred men rymmer yttermåtten till trots bara fyra personer. Nej, den här Audin kommer inte i produktion. Däremot visas ett helt nytt formspråk och flera tekniska godsaker som snart äntrar marknaden, bland annat laserstrålkastare och fyrhjulsstyrning. Kraften kommer från en laddhybrid som levererar 455 hästkrafter samt 750 Newtonmeter. Det är i stort sett samma drivlina som landar under huven på kommande Audi Q7 e-tron.

Bentley EXP 10 Speed 6Bentley presenterade en tvåsitsig coupé som döpts till EXP 10 Speed 6. "EXP" står för "experiment" men efter en noggrann inspektion så kan vi avslöja att allt ser extremt produktionsfärdigt ut. Det här blir en Bentley som ska konkurrera med exempelvis Aston Martin Vantage och det tisslas redan om att företagsledningen vill få James Bond att köra bilen i nästa film. Interiören är lyxig så det förslår och kombinerar läder med koppar. Metallen är ju en förutsättning för elektricitet och därmed förstår alla att motorn är en hybrid.

Ferrari 488 GTBEn bilsalong i Genève utan supersportbilar är som en schweizerost utan hål. Alltså stört omöjligt. Ferrari bjöd på världspremiären av nya 488 GTB - där konsonanterna står för "Gran Turismo Berlinetta". Förutom den schyssta designen så sticker italienaren ut då den klassiska sugmotorn rullar i graven och ersätts av en miljövänligare V8 med dubbelturbo. Maskinen levererar 670 stegrande hästar vid 8000 varv och tack vare en hypersnabb sjustegad dubbelkopplingslåda så nås hundrastrecket på tre sekunder medan toppfarten håller sig på rätt sida om 330-strecket.

Kia SportspaceDet sägs som bekant att det är insidan som räknas och Kia Sportspace har många smarta funktioner inuti. I bagaget finns exempelvis stålvalsar som gör att man enkelt kan skjuta in lasten. Efter att luckan stängts och motorn startats så åker valsarna ned och bagaget står säkert på bagagerumsgolvet. Designen är grymt snygg och den knallröda konceptbilen är en aptitretare på nya Kia Optima Sportswagon som enligt ihärdiga rykten lanseras i slutet av 2016. Den nya kombin har absolut vad som krävs för att bli en riktig storsäljare i Sverige.

Koenigsegg RegeraV8:an är på 1100 hästkrafter och elmotorerna levererar 700. Vad sägs om att accelerera 0 till 100 km/h på 2,8 sekunder, klara intervallet 150 till 250 km/h på 3,2 sekunder eller köra helt vansinniga 0 till 400 km/h på 19 sekunder? Det vi beskriver är inget jaktplan utan svenska Koenigsegg Regera som toppar hela 410 km/h. Men kalla inte skapelsen för supersportbil utan den korrekta benämningen är megasportbil eftersom effekten överstiger en megawatt, alltså 1360 hästkrafter. 80 exemplar kommer att byggas och prislappen hamnar på cirka 15 miljoner kronor.

Lexus LF-SAVad händer om man tvättar en Lexus i nittio grader? Jo, man får en futuristisk liten bil som storleksmässigt hamnar i samma klass som Smart Fortwo. Lexus LF-SA är japanernas minsta modell någonsin och konceptet bjuder på spännande former. Fronten domineras av en maffig spindelgrill och kantas av skarpa karossveck samtidigt som mycket av inspirationen hämtats från storebror NX. Karossen har lackerats i kulören Stellar-Silver och ska föra våra tankar till rymden. Vi är beredda att hålla med, för LF-SA ser ju inte ut att komma från denna planet?

Mitsubishi XR-PHEV IIDen storsäljande supermiljöbilen Mitsubishi Outlander PHEV kommer att få en lillebror inom ett par år och XR-PHEV II är en föraning om vad som komma skall. Naturligtvis rör det sig om en laddhybrid som kombinerar en el- och bensinmotor. Däremot är lillebrorsan enbart framhjulsdriven och effekten hamnar på 164 hästkrafter samtidigt som koldioxidutsläppet ska understiga 40 gram per kilometer. Japanen är en riktig publikfriare och gör ett bestående intryck med sina snygga linjer.

Nissan SwayLåt oss presentera Nissan Sway - en småbil som faktiskt avslöjar linjerna på nästa generations Micra. Konceptbilen väckte stor uppmärksamhet på salongen, inte minst för sina vågade linjer. Det är ju inte så konstigt eftersom dagens Nissan Micra kan jämföras med en frys som har automatisk avfrostning. Ingendera är särskilt upphetsande att titta på, men är trots allt smarta. Sway däremot är något helt nytt och fräscht, vilket även avspeglar sig i interiören som flödar av ljus tack vare de stora glasytorna. Fega nu inte ur i produktionsfrågan, Nissan. Det här ser riktigt lovande ut!

Opel KarlDet var 1886 som Adam Opel satte världen i rullning och blev Tysklands största cykeltillverkare. Elva år senare tog sönerna över styret och började tillverka bilar - därmed är Opel ett av världens äldsta bilföretag. Nya Opel Karl är en liten, läcker och praktisk småbil som drivs av en trecylindrig bensinare på 75 hästkrafter. Designen bjuder på rejäla strålkastare, skarpa linjer och hela tio olika karossfärger finns att välja mellan. Priset är ännu inte fastställt, men kommer gissningsvis att hamna under 100 000 kronor. Att nya Karl är döpt efter grundarens äldsta son har du säkert redan listat ut!

Seat 20V20Framtiden knackar på i spanjorernas monter och helt plötsligt befinner vi oss fem år framåt i tiden. Seat 20V20 är företagets första suv och modellnamnet står kanske inte helt otippat för "vision 2020". Konceptet bjuder på kraftfulla samt sportiga linjer och den skarpa karossfärgen för tankarna till spanska apelsiner. Vad som döljer sig under huven är Seat ytterst förtegna om, men däremot avslöjar man att den nya plattformen är kompatibel för alla typer av motorer. När 20V20 kommer att lanseras är ännu inte spikat - men ryktet säger att det, namnet till trots, kan bli redan nästa år.

Skoda SuperbFörsta exemplaret av Skoda Superb rullade av produktionsbandet i Mlada Boleslav 1935 och nu åttio år senare är det dags för en helt ny generation att göra debut. Den neongröna kulören är lika fräck som designen och en kul nyhet är att det sitter ett paraply i vardera framdörr istället för ett i vänster bakdörr. Dessutom finns en rad andra "nuftiga" lösningar som att öppna bagageluckan genom att röra foten under den bakre stötfångaren och en isskrapa i tanklocket. Under huven erbjuds fem bensinmotorer mellan 125 och 280 hästkrafter medan dieslarna är tre mellan 120 och 190.

Volkswagen Sport Coupé GTE Volkswagen visade en konceptbil som ger en försmak på nästa generations CC - alltså tyskarnas coupé med fyra dörrar. Sport Coupé GTE är en laddhybrid och under huven arbetar en bensinsexa ihop med två elmotorer, vilket resulterar i 380 hästar. Utställningsbilen har ett unikt system där elektroniken jobbar ihop med en smart klocka på förarens arm. Den mäter puls, andning och temperatur - sedan planerar navigatorn färdväg efter din dagsform. Är du stressad till ett möte så kollas trafiksituationen och sedan rekommenderas den snabbaste vägen. Är du däremot avslappnad efter att ha slutat jobbet så väntar en roligare vägsträcka. Än så länge klarar inte tekniken av att ta blodprov!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!