Grundvattnet på väg mot ny bottennivå

Torkans hårda grepp gör att grundvattennivåerna på sina håll är nere på rekordlåg nivå.

Foto: Andreas Hillergren/Mattias Forsberg

Natur2018-07-10 21:30

Det är hushåll med egenborrade brunnar som främst märker av värmeböljans följder. Detta eftersom deras vatten kommer från så kallade små magasin, vilket i sin tur syftar på vattensamlingar i främst moränjord. I Östra Götalands små magasin är nivåerna nere på rekordlåg nivå.

– Trots att vi hade ett ganska bra utgångsläge i vintras, då det fylldes på bra under det kalla halvåret, kom det för lite nederbörd under våren, säger Johan Carlström, grundvattenexpert vid Sveriges geologiska undersökning, SGU.

Det var en snörikt vinter, varför har inte det gått ned i grundvattnet?

– Det har hjälpt de stora magasinen, de kan lagra vatten under längre tid, medan de små magasinen reagerar mycket snabbare så där räcker det med några månaders torka för att de ska hinna sjunka mycket mer.

Det främsta sättet att få bukt på nivåerna är det som inte bjuds just nu, nämligen regnvatten.

– En lång period av regn och kyla vore bra, framförallt en lång, kall och regnig höst, säger Johan Carlström.

Om hushållet har egenborrad brunn kan det vara en god idé att försöka hålla koll på nivåerna själv.

– Dels för att ha koll på läget nu, men också som ett stöd för framtiden om det skulle bli liknande situationer då, då har man lite bättre koll på hur mycket vatten man kan använda, säger Johan.

Han lyfter även fram vikten av att spara vatten.

– Om man absolut måste vattna i trädgården kan man försöka göra det på kvällen då det inte avdunstar lika mycket. Sen kanske man kan undvika att tvätta bilen, duscha lite mindre eller åka och bada i någon sjö istället för att bada badkar.

Fakta

I Sverige har runt 1-1,2 miljoner människor egenborrad brunn i sin permanenta bostad. Samma siffra gäller för egenborrad brunn till fritidshus.

Källa: Sveriges geologiska undersökning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!