Auktionernas tid är här

Flitiga damer, energiska herrar - över allt i vår kommun finns de, alla duktiga människor som syr, hantverkar, bakar och ostar.
I grupp eller ensamma sitter de, i skenet av flitens lampa. För att sedan skänka bort allting när det blir auktionstider.

Foto:

Nedslag i Vardagen2005-11-21 15:35

- Den sociala biten är nästan det viktigaste, säger Marianne Liljedahl, Målilla PRO.
Jag slutar aldrig imponeras av dessa människors generositet. De har lagt timmar på sitt alster, broderat oräkneliga korsstygn eller låtit träbiten i deras hand formas till något vackert, eftertraktat. Andra har bakat, saftat, syltat och ostat. Hela tiden med sin förening i tankarna.

Vi har kommit in i auktionstider. Varje helg en tid framöver står föreningarna i vår kommun som värdar för arrangemang som lockar folket till våra samlingslokaler eller kyrkor. I helgen var det fem auktioner på två kvällar. Om det nu inte var ännu fler, som vår tidning kanske inte ens kände till.

Det skulle vara roligt att veta hur många timmars arbete det egentligen ligger bakom alla fina arbeten. Hemvävda mattor, stickade vantar, slöjdade piedestaler, ihopmonterade fågelbord och alla dessa broderade dukar har tagit månader i anspråk hos dessa duktiga och flitiga människor. Ett stort tack är de värda allihop.
- Vi är en grupp pensionärsdamer här i Virserum som träffas varannan vecka för att brodera, prata och fika, berättar Ann-Marie Lövqvist. För du förstår, det sociala är minst lika viktigt, tillägger hon och är därmed inne på samma spår som auktionskollegan Marianne Liljedahl från Målilla.
I Virserum går intäkterna oavkortat till en indianmission i Tartagal i Argentina. Pingstmissionen har missionären Lena Johansson där, som man underhåller och då kommer auktionens pengar väl till pass. I år inbringade den 14 334 kronor, ett mycket gott resultat. Bland det dyraste märktes två trasmattor som gav ungefär 500 kronor styck.
Medlemmarna i Gnöttlerum-Vena Rödakorskrets noterade att intresset för det broderade sjunkit en smula. Man fick dock lite drygt 450 kronor för en vacker adventsduk.

På den här auktionen är det snarare tradition att det är den hemystade osten som håller auktionsropare Lasse Oscarsson mest sysselsatt. I år gick ostarna för 268 kronor kilot och sammanlagt gav auktionen 37 500 kronor som används till hjälpverksamhet världen över.
- Vi hade också dragning på ett stort lotteri, där Monica Nilsson i Gnöttlerum vann en stor broderad julduk, säger föreningens ordförande Barbro Glimståhl.
När PRO i Målilla ordnade auktion i Skeppet på fredagskvällen var scenen så välfylld med broderade dukar att man häpnade.

Billigt blev det också, som mest fick man 700 kronor för en imponerade julduk, annars låg priserna egentligen skamligt lågt om man räknar allt arbete bakom verken.
- Vi fick in sammanlagt 10 845 kronor, det är vi nöjda med, säger Marianne Liljedahl, som har tio damer till hjälp i "sin" flitiga sygrupp.
Berit Jansson har sökt sig till reumatikerföreningens auktion av en särskild anledning:
- Gerd Mahl-Nilssons stenugnsbakade limpor, säger hon och visar den hon ropat in för 270 kronor.
- Den är värd varenda öre, tillägger hon
Många limpor var det. Och många "slogs" om dem genom att höja priset till mellan 200 och 270 kronor styck.
- Auktionen inbringade 20 000 kronor, säger Bengt Nilsson, ordförande i Hultsfred-Vimmerby Reumatikerförening.

Trasmattorna gick för 300-500 kronor och den dyraste osten för 340 kronor.
- Det ätbara brukar locka mest hos oss, säger Nilsson avslutningsvis.
Även i Missionshuset i Järnforsen blev det en toppenkväll. Ett 100-tal personer kom till kyrkan och det dyraste som auktionerades bort var ett lapptäcke för 3 000 kronor, en tavla av Valdemar Hägg, 1 700 kronor, och en duk för 1 550 kronor.
- 96-åriga Maja Hägg är också flitig med att baka så kallade rullrån som gick för 25 kronor styck, berättar ordförande Märta Petersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om