Han har precis klivit ur den mörkblå folkvagnsbussen för att ta i tu med den tekniska undersökningen av branden i Tennisklubbens klubbstuga.
Det är ett stycke annorlunda vardag vi får stifta bekantskap med. Polisens tekniker delar sin tid mellan att rota "i andra människors olycka" efter bevis och skrivbordsarbete inomhus. Men att det är typiskt väder för skrivbordsarbete i dag har ingen betydelse. Den här typen av utredningar tillhör de prioriterade. Dels är misstänkta mordbränder ett allvarligt brott och dels kan ju inte huset stå avspärrat hur länge som helst.
- Nej, de vill ju komma in och sätta igång med återuppbyggnaden så fort som möjligt, säger Lasse.
Men det är rejält gråkallt fortfarande. Här och var ligger det till och med is och snö kvar i gräset. Natten har varit rejält kylig. Det känns rejält motbjudande att lägga sig ner på alla fyra i sörjan och rota efter ledtrådar. För det är nu en gång så att kriminalteknikerns arbete till stor del sker i knästående.
Framförallt vid den här branden, som tros ha börjat någonstans under huset, i utrymmet mellan marken och golvet.
Lasse börjar med att gå ett varv runt huset för att skaffa sig en överblick av läget. Det är viktigt att börja från rätt håll.
- Det går inte att kasta sig huvudstupa in och börja riva, säger han, då kan man förstöra mer än man hittar.
När han sedan fått grepp om läget är det dags att börja på allvar. Han kryper in under grunden med kameran i högsta hugg. Det gäller att fotografera mycket, dokumentera hur det ser ut innan något flyttas.
Under tiden har det börjat regna igen. Ett iskallt duggregn som faller tätt och blandar sig med sotet från branden. Efter några minuter blir nästan som det vore bläck på marken och överallt.
- Det är något vansinnigt vad det biter sig fast, säger Lasse. Det blir riktigt smetigt. Inte blir det bättre av att räddningstjänsten sprutade på mängder med vatten några timmar tidigare heller. Snart är dock det värsta krypandet över. Lasse har fått de bilder som behövs och kan gå över till nästa steg i processen.
- Vi samlar in ett antal prover som vi skickar till SKL (Statens kriminaltekniska laboratorium) i Linköping för analys, säger Lasse. De tittar framförallt på om det finns rester av brännbara vätskor och annat på bitarna.
Om TV-kollegorna i C.S.I Miami och Las Vegas använder diverse Hitec prylar för sina undersökningar, så går C.S.I Kalmar mer handfast till väga. Kofot och fogsvans kommer till nytta när de plockar loss en bit av entrétrappan för att skickas på analys.
Bitarna som sågas loss ur trappan packas sedan i täta plastpåsar till SKL
- Det är viktigt att de är täta, säger Lasse. Först tejpar vi dem noga och sedan svetsas påsarna ihop med värme, så att eventuella vätskor inte ska kunna dunsta bort på vägen.
Någon direkt självklar anledning till branden hittar de inte. Det är sällsynt att man gör det.
- Nej det är bara på TV som det händer, säger Lasse som tycker att de populära tv-serierna är aningen överdrivna.
- De liknar i alla fall inte vår vardag speciellt mycket, säger han. De får ju sina svar direkt och hittar alltid klockrena ledtrådar så att gärningsmannen åker fast.
Riktigt så går det inte till i verkligheten. I varje fall inte i den Svenska verkligheten här i länet. Det dröjer ofta ganska länge innan det kommer svar på proverna som skickats. Under tiden får C.S.I Kalmar jobba vidare med andra ärenden. Både ute i rusket, någonstans i Kalmar län eller inne vid skrivbordet.
C.S.I. Kalmar är inte som i Miami
Det är skönt att det har slutat regna i alla fall, säger Lasse Olofsson från C.S.I Kalmar. Eller polisens tekniska rotel som det heter i Sverige.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!