Vi träffar Per-Arne Nelson på Fridhemsgatan i Hultsfred, där han som bäst håller på att gräva för fjärrvärmeledningar. Kilometervis med ledningar går åt när Vattenfall bygger ut nätet.
- Jag tror det handlar om 1900 meter bara här, säger Nelson.
Han tar en paus för att visa hur maskinen fungerar, hur man kan manövrera skopan med två spakar. En på var sida om ratten.
Per-Arne visar hur man kan lyfta skopan, skjuta ut stickan och rotera skopan. Ja det går till och med att vända den bakfram om det skulle behövas.
Känslig maskin
Maskinen tar en skopa till i diket. En nästan omärklig skakning känns i maskinen. En sten troligen. Men - det skulle kunna vara en vattenledning. Per-Arne tar det väldigt nätt med spakarna. Sakta, sakta lyfter skopan fram en stor bit gammal asfalt som blivit nergrävd vid något tidigare arbete.
- Det gäller att vara försiktig, säger han, så man inte sliter av några ledningar. Men har man hållit på ett tag, lär man sig att känna ganska bra.
För att vara så stor och tung, är grävmaskinen ganska finkänslig, om bara föraren är med på noterna.
Per-Arne svänger runt och lägger sanden på dumpersflaket. Sedan trycker han på tutan, för att tala om för dumpersföraren att det är fullt lass.
När dumpersen kört iväg, blir det en stunds paus. Per-Arne får tid att berätta lite mer.
- Det här är världens bästa jobb, säger Per-Arne Nelson, jag kan inte tänka mig att göra något annat. Det är bara synd att det inte är fler ungdomar som vill utbilda sig till grävmaskinister.
Det är inte så helt enkelt att rekrytera folk till företaget.
Själv började han köra stora maskiner på allvar som 17 åring. Både han och brorsan Lasse Nelson gick rakt in familjeföretaget.
- Farsan startade i början på 50-talet ute i Vena, berättar Per-Arne. I Hultsfred har vi varit i 50 år vid det här laget.
Ny revolution
På den tiden var det lingrävare som gällde. Sedan kom hydrauliken och gjorde revolution i branschen. En nästan lika stor revolution är på gång nu också, när datorerna gör sitt intåg i maskinerna.
- Vi har två grävmaskiner som är är utrustade med datorer och GPS, säger Lasse Nelson. Det gör att vi ser exakt på dataskärmen att vi gräver lagom djupt och på exakt rätt ställe.
Vid ett vägbygge, till exempel, ritar skärmen upp vägprofilen exakt och ger besked om både djup och position.
Tio maskiner
Numera är det Per-Arne och Lasse som driver företaget.
De har tio maskiner, fyra grävare, ett par bandschaktare, en hjullastare och tre dumprar.
- Plus en hel massa andra verktyg och utrustning, naturligtvis, säger Per-Arne.
Själv sitter han som sagt och gräver på Fridhemsgatan och Lasse jobbar ute på Hultsfreds Hus-området. Med ännu mer fjärrvärme och en del annat. Bland annat ska det bli ett nytt dagvattensystem för att undvika framtida översvämningar.
Men arbetsområdet är långt mycket större än bara Hultsfred.
Företaget har maskiner ute på på jobb både i Trollhättan och i Borås just nu.
"Det här är världens bästa jobb"
Med små, nästan omärkliga rörelser på joystickarna manövrerar Per-Arne Nelson skopan med nära nog millimeterprecision.- Det här är världens bästa jobb, säger han. Jag kan inte tänka mig att göra något annat.
"Jag har världens bästa jobb", tycker Per-Arne Nelson som inte kan tänka sig något annat. Han sitter hellre i maskinen och jobbar, än på kontoret och bläddrar i papper.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!