Över stock och sten

En stor maskin med stora däck, kraftfull motor och med en vikt på flera ton rullar den fram, långt in i den djupa småländska skogen. På något sätt intresseras Pierre Munther och hans chef Robert Johansson av känslan.

Skördaren är den maskin som fäller träden. Robert Johansson vet vad han gör och man ser tydligt erfarenheten.

Skördaren är den maskin som fäller träden. Robert Johansson vet vad han gör och man ser tydligt erfarenheten.

Foto:

Nedslag i Vardagen2007-08-14 06:41

De två, Pierre Munther och Robert Johansson, kör skogsmaskin till vardags och Robert, som är ägare till firman RJ Skogsentreprenad i Byrum, har sysslat sporadiskt med skogen hela livet.

Studenten
Pierre, som tog studenten i våras efter tre år på naturbruksgymnasiet i Helgesbo, har redan fått god vana att manövrera de stora maskinerna som används i dagens skogsbruk och har sedan studenten jobbat för fullt i Roberts firma.
Att se de stora maskinerna ta sig fram i skogen är imponerande. Både hur smidigt, i förhållande till dess storlek, men också med den kraft de använder.

Imponerande
Skickligt sköter Pierre spakarna som styr kranen på skotaren och lastar på ett ännu ett nytt lass för dagen.
- Skotaren har i uppgift att transportera ut virket från skogen till bilvägen, berättar Pierre medan han tittar till på en av alla skärmar skotaren är utrustad med.
Det märks att han är van. Klon griper tag i ett nytt gäng stockar och lekande lätt orkar maskinen att lyfta virket.

14 ton olastad
- För en timme sedan ungefär var skördaren här, eller katten som vi säger ibland, säger han och pekar bort mot ett skogsbryn där Robert någonstans kör skördaren.
Skördaren, som Robert kör den här dagen, kallas "katten" just för att den är av fabrikatet Caterpiller. Skotaren som Pierre kör är en Valmet 840.3 och det finns knappar både hit och dit. Dessutom finns skärmar som visar all information föraren behöver veta. Skotaren, som väger 14 ton olastad, tar sig över både stock och sten. Vid full last kan vikten nå upp till 25 ton.
I snitt brukar Pierre köra ut 60 till 120 kubikmeter virke på en dag vilket blir några lass på ett arbetspass. Han har även gått utbildning för att köra skördare, så skulle det någon gång knipa så kan Pierre rycka in. Han tycker naturligtvis att det vore kul i framtiden få köra skördaren.

Skogsintresserad
Pierre, som kommer från Mörlunda och är 19 år, har alltid varit skogsintresserad. Det var dock under gymnasietiden som intresset för maskiner började tillta. Vid sidan av jobbet har han ett stort intresse för motorer och när det inte mekas med någon cross eller bil i garaget blir det ibland en jaktrunda.

"Naturligt" jobb
Att jobbet består av mycket vistelse i naturen gör jobbet ännu bättre tycker Pierre. Givetvis finns det stora chanser att se gott om djur i skogarna också när man arbetar.
- Älg ser man ganska ofta faktiskt och de blir inte lika rädda för en maskin som för en människa som befinner sig på marken, förklarar Pierre och tillägger att vanligare djur som rådjur och hare nästan är en vardagssyn i vissa fall. Dessutom påträffas mycket djur när man åker till och från jobbet.

Barkborrar
Den här dagen är det träd som blivit angripna av barkborrar som ska avverkas, men annars blir det mycket gallringsuppdrag för Roberts firma, som består av tre anställda förutom ägaren själv så klart.
Robert har haft firman sedan fem år tillbaka och håller med Pierre om att naturen är en viktig del i jobbets tjusning.

Fin miljö
- Skogen är en fin miljö att äta frukost i förklarar Robert och ler.
Har man dessutom ett intresse för maskiner, som Robert har, är jobbet ännu bättre.
- Mycket handlar faktiskt om teknik idag så man får nästan ha ett litet intresse för det också, säger Robert och berättar därefter att utmaningen att driva eget företag och lyckas med den uppgiften också lockar en aning.

Sjunger i hytten
På en dag kör Robert i snitt 15 kubikmeter på en timme med skördaren och processen går fort med hans erfarenhet.
Man kan undra om det inte blir lite ensamt framåt kvällen när man jobbar skift. Och visst, både Pierre och Robert säger att när mörkret faller på vinterhalvåret så kan det bli lite ensamt.
Däremot finns alltid radion som sällskap. Tack vare den får de otrolig koll på all hitmusik som håller på att slå igenom. Pierre är nästan övertygad om att alla maskinförare någon gång sjunger i takt med musiken.

Pierre Munther kör den 14 ton tunga skotaren. Är maskinen dessutom fullastad kan vikten gå upp till 25 ton.
Pierre Munther kör den 14 ton tunga skotaren. Är maskinen dessutom fullastad kan vikten gå upp till 25 ton.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om