En gigantisk nätpytonorm som bor på Tropicarium utanför Kolmårdens djurpark har fått en böld på sin långa kropp. En böld som nu skulle undersökas genom att bland annat röntga den.
Röntgenutrustning finns inne på Kolmårdens djurpark, som Tropicarium har ett avtal med. Men att få upp den gigantiska ormen är inte gjort i en handvändning.
– Den enda möjligheten är att söva den innan undersökningen. Det blir också mycket mindre stress för ormen då, säger Kalle Melkersson som är reptilansvarig vid Tropicarium.
Nätpytonormen kom till Tropicarium 2010 sedan en privatperson lämnat in den där. Den är född 2003 och är alltså närmare 20 år gammal.
– De kan bli 30 år och till och med äldre än så.
För att få ett litet hum om hur stor ormen är: För en nätpytonorm som lever i det fria är mindre antiloper en vanlig föda.
– Här matas de med spädgrisar, säger Rickard Sjödén som är VD och ägare av Tropicarium.
Vid 09-tiden på onsdagsförmiddagen smög Kalle Melkersson in i nätpytonormens terrarie för att ge den första bedövningsdosen. Det gick bra och personalen beräknade att ormen skulle vara nedsövd efter en timme.
Men ormen ville annorlunda. Först efter tre timmar med ytterligare bedövningssprutor blev den så pass sövd att de kunde ta ut den ur terrariet.
Kalle Melkersson tog tag bakom ormens huvud och sedan fick ytterligare tre–fyra personer hjälpas åt att bära resten av kroppen.
– Man ska vara lite försiktig när man matar en sådan här orm, men i den vardagliga skötseln är den ganska lugn, säger Kalle Melkersson.
Efter att ha mätt ormen med ett måttband lades den ned i en trälåda för transport upp till djurparken där det var bokat en röntgenundersökning. När den ändå var sövd passade man på att förse den med en chipmärkning.
Många besökare i Tropicarium den dagen hajade nog till när det låg en närmare sex meter lång orm mitt på golvet.
Senare på eftermiddagen kom svaret från veterinärkliniken där djurparkens chefsveterinär Torsten Möller och Tropicariums veterinär Ceasar Guevara gjort en noggrann undersökning av nätpytonormen.
De kom fram till att knölarna på den gigantiska ormen är något som kan liknas vid artros för ormar. Det är åldersrelaterat och helt ofarligt för ormen.
I samband med undersökningen passade de även på av väga ormen. Vågnålen stannade på hela 55 kilo, vilket gör det till den största ormen i Sverige, som personalen på Tropicarium känner till.