"Jag tror det är ett kommersiellt beslut"

Att Kolmården tar bort sitt varghägn är ett kommersiellt beslut, tror Lars Berge. Något som Kolmården förnekar.

Foto: Mikael Strand/Jonas Ekströmer/TT

Norrköping2018-11-01 19:04

Lars Berge är journalist och författare och har skrivit boken "Vargattacken" som vi tidigare berättat om. Om Kolmårdens beslut att ta bort sitt varghägn säger han:

– Jag är lite tagen på sängen. Men det innebär att en epok går i graven.

Han anser att det är ett intressant beslut som väcker frågor.

– Ska man överge ambitionen att sprida kunskap om vargen och allt bevarandearbetet? Vargen är fortfarande ett hotat djur, varför väljer man att ta bort det hela och inte berätta om vargen?

Sedan 1970-talet har bland annat Kolmården arbetat i flera olika projekt med vargar. Dels för att sprida kunskap om dem men också för att förändra bilden av vargen. I slutet av 1990-talet började man med att vargar visades upp för besökare som fick gå in i hägnet.

– Vargen var ett profilerat djur. Kändisar gosade med vargar, det var en populär produkt. Men nu är de inte en upplevelseprodukt längre.

Han menar att Kolmården är en temapark och att det inte är bra varumärkesstrategiskt att förknippas med händelsen 2012 då en skötare dödades.

– Jag tror det är ett kommersiellt beslut.

Lars menar att Kolmården ogiltigförklarar sin egen hantering av vargar i och med dagens beslut.

– De har haft hög svansföring om att de är ledande inom vargvården. Men de verkar ha kommit till insikt själva. Annars hade de väl haft dem kvar istället för att helt ta bort dem.

Är det ett bra eller dåligt beslut, tycker du?

– Kan inte svara på det. En del av mig tycker att det finns en poäng i att visa upp djur och sprida kunskap om dom. Om man slutar kanske opinionen i vargfrågan vänder. Jag tror inte det är bra för accepterandet för vargar.

Filip Johansson är djurchef på Kolmården. Att det är ett rent kommersiellt beslut motsätter han sig.

– Det är det absolut inte. Vi ser inte att vi har rätt förutsättningar för att ta in nya vargar nu. Vi kan inte introducera och ta hand om nya vargvalpar så som anläggningen är byggd i dag.

Filip menar att man i framtiden kan ha ett mer välplanerat underlag och bättre förutsättningar för vargar. Han säger att vargen är något människor fortfarande vill uppleva.

– Vi vill inspirera barn och vuxna till ett livslångt engagemang för djur och natur, och intresset är mycket stort för vargar. Men det överväger inte de faktiska förutsättningar vi har, att vi inte kan introducera nya vargar i befintlig anläggning .

Att Kolmården väljer att ta bort vargarna och därmed kanske förlorar den pedagogiska aspekten bemöter Filip.

– Det är en fråga vi ställs inför varje gång en djurart väljs bort. Alla djur finns hos oss av en anledning, vi arbetar med artbevarande, forskning och utbildning. Det gör vi med väldigt många olika arter, säger Filip.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!