"Kultur ger guldkant i pensionärslivet"

Konst, musik, litteratur. Det ger seniorlivet avkoppling, energi och guldkant, tycker Ingrid Gilljam, en trogen gäst när Norrköpings symfoniorkester spelar i De Geerhallen.

Tre favoritkompositörer? Då får det bli Dimitrij Sjostakovitj, Pjotr Tjajkovskij och Allan Pettersson.

Tre favoritkompositörer? Då får det bli Dimitrij Sjostakovitj, Pjotr Tjajkovskij och Allan Pettersson.

Foto: Peter Jigerstrom

Norrköping2018-11-22 12:00

När hemmasymfonikerna spelar finns ett väninnegäng på plats minst en timme i förväg. Ett glas vin ska drickas, programmet ska gås igenom och vad som hänt väninnorna sedan sist ska avhandlas. Eftersom de har abonnemang går de sedan till sina respektive sittplatser, för att återses i pausen då ett glas vin ska drickas och första delen av konserten, solisten och dirigenten ska diskuteras.

En av dem är Ingrid Gilljam som varit en trogen gäst till SON ända sedan hon kom till Norrköping 1967, men på den tiden hölls konserterna i Hörsalen.

– Jag tycker om många sorters kultur och SON:s konserter ger mig avkoppling och energi så att jag känner mig upplyft efteråt, säger Ingrid som är ett välkänt ansikte i De Geerhallen. Många hälsar glatt.

Hon och väninnorna klär sig lite extra fint inför konserterna.

13–14 gånger om året intar Ingrid sin stol på rad 1 och plats 13 i sektion E. En mycket bra plats, tycker hon.

– Dels har jag bra uppsikt över slagverkarna som tillsammans med bleckblåsarna är mina favoritmusiker. Dels kan jag spana ner på rad nummer nio som anses ha de bästa platserna, med extra benutrymme, och där de prominenta gästerna brukar placeras.

Hemma lyssnar Ingrid inte på musik. För henne handlar det om en visuell och fysisk upplevelse.

Hon har en vacker solbränna, nyss hemkommen från Cypern som hon är. Snart bär det av till italienska Ravenna för att titta på stadens mosaiker.

– Jag har ett bra liv, är mycket nöjd just nu, säger Ingrid. I den här åldern gäller det att inte skjuta upp saker utan göra det du vill. Nu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om