Glädjen: Zahra, 12, får stanna

Efter att i sex månader ha levt under ett utvisningshot, har 12-åriga Zahra Rafeei nu fått veta att hon får stanna i Sverige. När hon fick beskedet grät hon av lycka.

3 november 2018 07:00

Det var i slutet av april som Migrationsverket beslutade att utvisa Zahra Rafeei, 12, till Afghanistan. Då hade hon tillbringat ungefär två och ett halvt år i Sverige, efter att hon kom hit ensam i november 2015. Det skedde sedan flyktingsmugglarna separerat henne från hennes familj, som efter det lever gömda i Iran.

När vi mötte Zahra i slutet av maj var hon påtagligt nedstämd, och under tiden efter utvisningsbeslutet har hon plågats av ångest, sömnsvårigheter och en känsla av hopplöshet.

Men förra fredagen kom gode mannen Maria Malmström Karlsson förbi med glädjande nyheter. Migrationsdomstolen har upphävt utvisningsbeslutet, och gett Zahra ett treårigt uppehållstillstånd enligt den tillfälliga asyllagstiftningen.

Zahra hade svårt att ta in beskedet, berättar hon.

– När jag fick veta, så trodde jag det inte.

– Du ramlade ju ihop på golvet och grät, säger Maria Malmström Karlsson. Benjamin var lite orolig, han var framme och klappade. Så jag försökte förklara att du var glad, du var ju inte ledsen, fortsätter hon med syftning på familjens treårige son.

Men vägen hit har inte varit lätt, menar gode mannen. Hon upplever bland annat att Migrationsverket ställt orimliga krav på vilken information som Zahra ska sitta inne med, och för att kunna ge svar på utredarens frågor har de behövt rådfråga Zahras mamma i Iran. Men då har Migrationsverket ifrågasatt tillförlitligheten i svaren, eftersom det rört sig om andrahandsuppgifter.

Samtidigt är Maria Malmström Karlsson väldigt tacksam för den stöttning Zahra fått, betonar hon, genom allt från de brev som klasskamraterna skrev till Migrationsdomstolen, till de cirka 1 900 personer som undertecknade en namninsamling till stöd för Zahras sak.

– Jag vet inte om det har påverkat, men det kan det ha gjort. Och det var värt allt arbete hundra gånger om.

LÄS MER:Stor uppslutning för att rädda kvar Zahra

Något som Maria Malmström Karlsson dock tycker är "lite surt" är att Zahra får ett treårigt uppehållstillstånd, istället för ett permanent. Orsaken till det är att hon registrerades som asylsökande den 25 november 2015 – dagen efter brytpunkten för den tillfälliga asyllagstiftningen. Men för Zahra själv innebär beskedet ändå att hon för första gången på länge kan känna ett hopp om framtiden.

Målet just nu är att få bättre betyg i skolan, säger hon.

– I sexan fick jag ett D i matte, nu har jag B.

Har du någon tanke på vad du skulle vilja jobba med när du blir stor?

– Jag vill bli tandläkare. Men jag är rädd för sprutor, säger 12-åringen med ett leende.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Max Lindahl

Ämnen du kan följa