Avsändaren säger sig vara ett gäng som är specialiserade på kidnappning. De uppger att de bevakar mottagarens alla rörelser samt att "mardrömmen slutar om mottagaren betalar". Men det hela handlar med stor sannolikhet om en bluff.

– Än så länge har vi inte fått några indikationer om att det skulle ligga någon kraft bakom det här, säger Anne Persson, tillförordnad gruppchef för bedrägeribrott vid polisen i Linköping.

Polisen jobbar just nu med ett stort antal anmälningar om mejlen. Även barn har drabbats.

Taktiken verkar vara att nå ut till stora mängder människor. Även om bara en bråkdel betalar kan bedragare ändå komma över stora summor.

– Vi tror att det här handlar om massutskick. Man skriver en hotfull text för att skrämma och på det sättet få allmänhet att betala, säger Anne Persson.

I utskicken avråds mottagaren från att kontakta polisen. Det finns även ett angivet så kallat bitcoinkonto dit mottagaren uppmanas att sätta över lösensumman.

Bitcoin är en digital valuta som är oberoende av stater och riksbanker. Det gör att överföringar blir svårare att spåra – något som av förklarliga skäl kan tilltala brottslingar.

Hur ska man agera om man ser ett sådant här mejl i sin inkorg?

– Nummer ett: Betala inte. Två: gör en polisanmälan. Och tre: bifoga det här mejlet eller ta en skärmdump av det, säger Anne Persson.