Bilen - en tickande bomb

I takt med att våra bilar blir allt mer sofistikerade med avancerad elektronik ökar också riskerna att de ska används i terrordåd. Bara till för några år sedan var den här risken okänd, men den tas nu på så stort allvar att det amerikanska trafikverket anställt ett antal experter på terrorism och hackning av bilar. I USA kallas fenomenet "Hack to the future" istället för den berömda filmtiteln "Back to the Future".

Foto:

Notiser från bilvärlden2014-04-28 06:33


Ett amerikanskt universitet har redan demonstrerat hur deras dataexperter relativt enkelt kunde hacka en av dagens mest populära bilmodeller. På flera hundra meters avstånd öppnade man de låsta dörrarna, startade motorn, påverkade gas och broms och kunde tjuvlyssna på de åkandes konversation.

Nästa terrormålRiskanalytiker ser framför sig hur bilar med sprängmedel eller nervgas fjärrstyrs in i folkmassor. Det är ett scenario som förvisso inte hänt och kanske aldrig händer, men riskerna har flerdubblats bara på några år. General Motors "On star" och Fords "in Sync" är bara två exempel på infotainmentsystem med nätverk som anses ha ökat risken att bilar ska kunna användas i terrordåd. Inom bilbranschen menar man att systemen är lika säkra som omöjliga att hacka och tar allt med ro. Kritikerna har dock redan visat hur man kan använda bilens diagnossystem för att orsaka stor skada.
Ett intrång gjordes med hjälp av en gammal spelkontroll från Nintendo och i ett annat fall lyckades man hacka bilen genom däcktryckssensorerna, vilka jobbar trådlöst. Flera säkerhetsföretag menar att tillverkarna måste ta sitt ansvar och vill man minimera risken så finns bara ett alternativ. Att välja bilar som styrs helt mekaniskt och då får vi återgå till modeller från mitten av 90-talet. Frågan är bara om någon är beredd att ta steget "Tillbaka till framtiden?"

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!