En hint om framtiden

Saab 9-X Air tar dig med till oanade höjder, där det omöjliga blir möjligt och där varje liten detalj har stor betydelse. 9-X Air är en konceptbil som ger dig en hint om hur framtidens cabbar kan se ut och bjuder på ett fängslande och oförglömligt intryck. En knapptryckning är allt som behövs och simsalabim så förvandlas bilen till en "rullande glasveranda". Följ med på en resa in i framtiden!

Foto:

Notiser från bilvärlden2008-09-24 09:07


Saab:s takkonstruktion är ett unikt koncept, ett elmanövrerat tredelat textiltak som de ansökt patent på under namnet Canopy Top.
"Genom att utnyttja skillnaden mellan ett fällbart tak och en sufflett kan vi ändra bilens form helt och hållet" berättar designern Anthony Lo och avslöjar dessutom att bakrutan kan hissas upp eller ner separat.

Speglarnas hemlighet
Saab blickar framåt och presenterar en rad unika lösningar både vad gäller sufflett, interiör samt bagage. Om vi tar det sistnämnda först så är bagageutrymmet en smula speciellt då den klassiska bagageluckan inte existerar - istället har man en låda som dras ut. Interiören är stilren och runt förarplatsen finns en bågformad instrumentpanel med fem bildskärmar som sträcker sig ut till förardörren. 9-X Air har dessutom inga "riktiga" backspeglar utan dessa har ersatts av två kameror vars bilder visas på dubbla monitorer. Under huven arbetar en BioPower-motor på 1,4-liter och 200 hästar.
Bilen kan alltså tankas med antingen E85 eller vanlig bensin och maskinen kombineras med hybridteknik.
Med etanol i tanken innebär det att Saab 9-X Air bara släpper ut 107 gram koldioxid per kilometer, dricker 0,65 liter milen, klarar 0-100 på åtta sekunder och toppar 230 km/h.
Om den "rullande glasverandan" kommer i serieproduktion återstår dock att se!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!