Formar framtiden

Luc Donckerwolke är mest känd som farsa till Lamborghini Gallardo och Murciélago. Att han dessförinnan designade Skoda Fabia är det inte många som känner till. Numera är denne gentleman designchef för Seat och förra veckan invigdes ett pampigt designcenter i spanska Martorell. För säkerhets skull har man även låtit belgaren vara med och rita själva byggnaden, vilket inte är unikt men mycket ovanligt. Vi fick en exklusiv rundvandring med designgurun!

Foto:

Notiser från bilvärlden2007-12-06 08:53


Byggnaden är kvadratisk och innehåller en stor gård i mitten där bilarna kan demonstreras under olika ljusförhållanden. En unik belysningsteknik kan simulera alla typer av ljus vilket är viktigt när man arbetar med design, förklarar Luc Donckerwolke. Ett namn som många stavat fel på. "Ja, mamma är från Peru och pappa kommer från den flamländska delen av Belgien". Han talar därför fem språk flytande och är för dagen klädd i kritstrecksrandig kostym och vit polotröja. Väggarna pryds av citat som hämtats från designgurun och ett av dem lyder: "be different or die".

Många hemligheter
Luc Donckerwolke har verkligen lyckats skapa en internationell stämning i den silverfärgade designborgen. På 5600 kvadratmeter arbetar drygt hundra personer från hela världen med att forma Seats framtid, men även Volkswagenkoncernens i helhet. Mottot för verksamheten är att uppmuntra design och därigenom göra Seat till en trendsättare för den senaste formgivningen. Stora ord, men det känns att företaget är på god väg. Skisserna och modellerna vi får se bevisar att spanjorerna har många nyheter på gång, även om de allra hemligaste projekten är noga undangömda innan vår ankomst. Vi frågar Luc Donkerwolke om design och miljömedvetenhet står i motsättning till varandra? "Nej, snarare tvärt om. God design är en förutsättning för att konstruera ett miljöriktigt fordon". Luc borde veta, han var nämligen designern bakom lättviktsbygget Audi A2 år 2000. "Tyvärr var snålbilen före sin tid och marknaden var inte redo". Modellen dödförklarades efter bara fem år och är redan kultförklarad.

Ny Seat-Pegaso?
Luc Donckerwolke är mest känd för sina tio år i italienska SantŽAgata. Han var designchef för Lamborghini och är farsa till hela det nuvarande modellprogrammet. "Där har ni ett strålande bevis för att djärvt formspråk och teknik går hand i hand" säger Luc. "Jag kommer även i framtiden att ge liv åt mina designdrömmar och det spelar ingen roll att det står Seat i fronten". Vi frågar därför om han känner till Pegaso, ett annat spanskt bilmärke med rötter från femtiotalet? "Självklart" blir svaret och han berättar med stort engagemang om en vän som har fyra stycken - hela produktionen var blott 125 bilar. Följdfrågan blir därför om vi måhända får se en retroversion kallad Seat Pegaso? Designchefen skiner upp som den spanska höstsolen utanför fönstret och svarar: "maybe". Kanske kom vi precis med idén till en framtida lyxbil. För lita på att ovanliga modeller kommer att dyka upp i framtiden. Du minns väl citatet som stod på väggen i huvudentrén: "var annorlunda eller dö!"

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!