Hört & Hänt

Bilnyheter från världens alla hörn!

Foto:

Notiser från bilvärlden2011-10-15 04:05

Dyr miniatyr
Vad är tolv gånger dyrare än originalet, prydd med diamanter och byggd i kolfiber? Svaret är en modellbil av Lamborghini Aventador i skala 1:8. Den lilla dyrgripen ska ses som en hyllning till italienarnas supersportbil och tog över 500 timmar att färdigställa. Enligt skaparen Robert Gulpen har miniatyren kostat i runda slängar 19 miljoner att bygga och "minilambon" kommer att auktioneras ut i december. Bilen är en exakt kopia av originalet och förutom guld, kolfiber, ädelstenar och platina ingår även skottsäkert glas. Utropspriset är hisnande - 32 miljoner!

Gaddafis perfekta flyktbil
Frankrikes president Nicolas Sarkozy gav för några år sedan Gaddafi en fullutrustad säkerhetsbil i gåva, något han nu lär ånga bittert. Fordonet är en specialutrustad fyrhjulsdriven Mercedes ML med högteknologisk utrustning och som kan slå ut all radiofrekvens inom en radie på 90 meter, vilket gör den omöjlig att spåra. Diktatorn tros nu ha använt pansarvagnen som flyktbil - lite ironiskt kan tyckas med tanke på att Sarkozy själv var den som beordrade Nato att bomba Muammar Gaddafis styrkor i Libyen. Snacka om bombat!

Gå inte på pumpen
46 000 gånger per år slår dom till - vi talar om bensintjuvarna. Att smita från macken utan att pröjsa för soppan har länge varit en vanlig företeelse. Den svenska slutnotan hamnar på omkring 27 miljoner om året och då ska man ha i "tanken" att siffran var nästan dubbelt upp för fem år sedan. Orsaken till att smitningarna minskat beror dels på att antalet obemannade stationer ökat samt att mackarna med personal höjt säkerheten. Trots det stora svinnet på bensin polisanmäls bara omkring 60 procent av brotten och den genomsnittliga notan för bensinstölder är 585 spänn. Så det gäller för mackägarna att se till att de inte går på pumpen.

Håller ångan uppe
Världens äldsta fungerande bil är en De Dion Bouton och kommer inom kort att gå under klubban. Trots sina 127 år på nacken har det ångdrivna fordonet enbart haft fyra ägare och nu har du chansen att bli nummer fem. Totalt byggdes det tjugo exemplar, men idag finns enbart sex kvar varav detta är den enda fungerande. De Dion Bouton deltog 1887 i världens första biltävling och hamnade överst på prispallen, vilket kanske inte var så konstigt med tanke på att bilen var den enda deltagaren! Fordonet toppar nästan 60 km/h har plats för fyra och styrs via en spak. Bilen går under klubban i början av oktober och är du sugen gäller det att hålla "ångan" uppe - budgivningen startar nämligen på 13 miljoner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!