Nasas nya månbil

Året var 1971 och Apollo 15 lyckades få med sig världens första bil till månen - kallad Lunar Rover. Det var ett specialbygge från Boeing som liknade en spejsad golfbil. Skapelsen tog arton månader att bygga och prislappen blev 300 miljoner kronor. Nu står den bortglömd och övergiven på månen, men får äntligen sällskap år 2020. Då ska nämligen nästa måntripp genomföras och vi har spanat in rymdbilen!

Foto:

Notiser från bilvärlden2008-12-08 08:50


Vart på jorden kan man testa en tolvhjulig bil som ska trafikera månen? Svaret är i Arizonas torra, kokheta och ogästvänliga öken. Att simulera de olika temperaturväxlingarna från -150 grader till +110 är naturligtvis en omöjlighet, däremot är kratrarna och terrängen extremt lika. Häng med på en tur i bilen som kan tyckas vara ett litet steg för mänskligheten men ett stort steg för Nasa.

Skenet bedrar
"The Small Pressurized Rover" är världens extremaste bil i alla avseenden. Farkosten tycks vara hämtad från en nyinspelad science fiction-film men är Nasas senaste tillskott för att göra livet enklare för sina astronauter. Den trycksatta kupén har en besättningssluss där två personer kan ta av sig sina rymddräkter och sedan färdas i T-shirt och shorts sittandes i bekväma lädersäten.
Men det vill till att ha nerver av stål: maxhastigheten är blott tio knyck och elmotorernas räckvidd hela 24 mil. Bland standardutrustningen kan nämnas ett eget laboratorium och sjukstuga. Men det viktigaste av allt är att rymdbilen skyddar sina resenärer mot den lömska solvinden. Det är en livsfarlig och dödlig strålning på månen eftersom atmosfär saknas, medan samma fenomen på jorden bildar ett fantastiskt himlaskådespel: nämligen norrsken. Snacka om att skenet bedrar!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!