Shejkens skräck

(Hamburg - Tyskland) Härom morgonen återupplevde Tyskland gamla minnen. För precis när vägnätet börjat läka såren efter de långsamma Trabanterna som orsakade kaos på Autobahn så dök ett rullande UFO upp på sträckan mellan Wolfsburg och Hamburg. Snittfarten låg på 75 km/h och bakom ratten myste Volkswagens "grand old man" Ferdinand Piëch!

Foto:

Notiser från bilvärlden2002-05-03 20:54

Det var vid vårt spännande möte på Sardinen i höstas som Ferdinand Piëch avslöjade att “innan min pension ska vi ha tillverkat en snål bil som dricker en liter per 10 mil". Många trodde att gubben blivit spritt språngande galen, men inte jag. Doktorn vet nämligen vad han snackar om och får alltid sin vilja igenom. Så när det var dags för Piëchs sista officiella framträdande vid bolagsstämman i Hamburg så anlände direktören i världens bränslesnålaste bil.
Det märks tydligt varifrån Volkswagen hämtat inspirationen till sin 1-litersbil. Skapelsen liknar nämligen en tvåmansbob utan medar, men med fyra hjul. Men till försvar för den utslätande och annorlunda formen är det låga luftmotståndet. Prototypen drivs exempelvis av en 1-cylindrig dieselmotor på 8.5 hästar med det räcker ändå för en toppfart på 120 knutar. Ja, det här är inget vanligt hemmabygge. Den supersnåla miljövännen är nämligen konstruerad i samma svindyra kompositmaterial som dagens F1-bilar vilket ger resultat på vågen: folkan väger blott 290 kilo.
Därmed lyckades Ferdinand Piëch med det omöjliga, att på 23 mil ha en dieselförbrukning på mindre än en deciliter per mil och totalt gick det åt blott två liter. Jämför det med den genomsnittliga ölkonsumtionen i Tyskland på 123 liter per person och år. Med samma mängd diesel i Volkswagens snåljåp tar du dig nästan 1400 mil och slipper dessutom ölkaggen!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!