Nu är kafékontraktet underskrivet

Kontraktet är undertecknat och avtalet färdigställt. Nu kan Sörgårdens Gästgiveri börja utforma verksamheten på Café Columbia på allvar.

9 februari 2019 07:00

– Ja, nu känns det som att vi kan börja på riktigt. Att vi kan fundera lite mer smalt och spåra in på hur vi ska lägga upp det hela här, vad vi ska ha för inriktning och vad vi ska satsa på. När det gäller planen för kaféverksamheten har vi redan det mesta klart för oss, berättar den nya arrendatorn Karin Asmus Herke.

Det var under fredagen som hon besökte Kisa för att skriva under kontraktet tillsammans med Kinda kommun. Samhällsbyggnadschefen Bita Almasian var en av de representanter som välkomnade den nya arrendatorn till Café Columbia.

– Vi har precis haft en avtalsgenomgång vilket är vanligt förekommande vid de här sammanhangen. Vi har tolkat avtalet tillsammans och det har inte varit några konstigheter alls. Inga ändringar har gjorts, men vi tar med oss några frågeställningar som ska besvaras, förklarar Almasian och samhällsbyggnadsnämndens ordförande Mikael Österling (L) fortsätter:

– Det har ju varit en viss osäkerhet kring Café Columbia och hur vi skulle gå vidare, men nu har vi alla landat i att det är och ska vara en tydlig samlingspunkt för Kinda, och det känns jättetrevligt. Att vi är klara med den här processen känns fantastiskt.

Med ett stundande 50-årsjubileum under 2019 valde Karin Asmus Herke och hennes mor Pia Bohman Asmus att förändra konceptet vid Sörgårdens Gästgiveri. I samband med detta tog de också ett större grepp av hela verksamheten, där Café Columbia passade in perfekt.

– Vi har varit här många gånger tidigare, när vi har haft vägarna förbi, och vi har alltid tyckt att det är ett så himla mysigt kafé, med en häftig historia. När vi ändå skulle satsa på Sörgården, med ett nytt bistro- och kafékoncept, så kände vi att vi lika gärna kunde göra en större satsning, och att få ta över Café Columbia känns verkligen jättebra, berättar Karin Asmus Herke.

I och med arrendatorsskiftet så kommer även Emigrantmuseet att förändras. Cecilia Sagrén, ny projektledare efter Sofia Fälth, kommer att ansvara för utvecklingen.

– Jag har precis påbörjat min tjänst och ska fullfölja det som är påbörjat. Museet ska få ett större utbud och bli mer tillgängligt, framförallt för fler åldrar. Framöver kommer vi att fokusera på fler personhistorier, mindre berättelser som beskriver helheten. Utgångsläget är fortfarande Peter Cassel, men migration är ju en betydligt större fråga som kan utnyttjas på ett bättre sätt, berättar projektledare Sagrén.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Dennis Petersson