Insändare Under våren 2018 skulle vår tidning få ett nytt utseende och spännande innehåll – något helt nytt för läsarna.

Dagen kom med utgivning av den nya tidningen. Vad hände? Följden blev ett ramaskri från läsekretsen med insändare och diskussioner i stugor och på gator och torg.

Jag vill med denna insändare bestämt säga, att detta inte är något som helst påhopp på medarbetare på tidningen – det är istället en besvikelse, en saknad. Det var en något urvattnad tidning som föddes.

Min motivering till mitt påstående är följande:

Här saknas en ledarskribent med vass penna och med näsa över vad som är på gång i kommunerna i tidningens spridningsområde. En person, som kan lyfta på locken i regionerna och kommunernas ”köttgrytor”– där det genom åren har uppdagats ”skämda” bitar, vilka luktat när de kommit upp till ytan.

Med andra ord – vad händer och vad används våra skattepengar till? Hur sker prioriteringen? Det är där och i dessa sammanhang läsarna vill få en inblick.

En dag i höstas kom en femåring till sin mormor och sa: ”Vad stora bilder det är i vår tidning numera”. ”Ja”, sade mormor, ”det är bra för dig som inte kan läsa”.

Vi som kan läsa går ju miste om både ordets kraft och information – det blir helt klart enklare att vara skribent, när mycket av texten försvinner.

Tidningen har fått ett innehåll av refererande karaktär, där även ”Plexfrågor” har blivit vanligare – svaren blir ofta endast ja eller nej från den intervjuade.

Jag saknar helt enkelt ”tryck” i spalterna. Det är som en kampsport utan kampmoment

Det enda som är riktigt bärande i dagens tidning är för många sportsidorna samt födslar och dödslar. En gammal tidningsskribent sade en gång följande ”En tidning utan ledarsida och en vass penna saknar bett i samhällsdebatten”.

Svar från Christoffer Nielsen, chefredaktör:

Tack för dina synpunkter.

Som jag tidigare skrivit i en krönika på ledarplats så innehåller tidningen mer lokalt material nu jämfört med tidigare. Det har vi räknat noga på. Däremot innehåller den inte lika mycket inskickat material från läsarna. Vi väljer att satsa på vår egen lokala journalistik där vi kan se till att de pressetiska reglerna samt våra egna publicistiska riktlinjer följs.

Jag känner inte igen din beskrivning av den kritik vi fått som ”ramaskri”. Jag har varit ute och träffat många läsare och har nästan dagligen kontakt med läsare på telefon och mail och många är mycket positiva till de förändringar som gjorts. Särskilt när det kommer till våra digitala satsningar med live-bevakning och satsningar på videojournalistik som alla prenumeranter av papperstidningen har full tillgång till när de skapat ett konto.

Ha en bra dag!

Vänliga hälsningar