Nya hållplatsen försvårar för äldre

Nästa år är det planerat att de flesta bussturerna förutom skolskjuts slutar att gå igenom Storebro samhälle.

Den så kallade knutpunktshållplatsen vid riksväg 23 kommer att göra att färre åker buss, befarar skribenten.

Den så kallade knutpunktshållplatsen vid riksväg 23 kommer att göra att färre åker buss, befarar skribenten.

Foto: Jimmy Karlsson/arkiv

Insändare2019-11-21 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Istället kommer bussarna att stanna vid en helt ny samlad hållplats vid riksväg 23/34.

På detta sätt är det uträknat att restiden minskar med flera minuter men vad man tydligen inte vet om är hur Storebro ser ut och hur långt en del kommer att få till busshållplatsen. 

Idag stannar bussarna vid stranden. Nästa busstopp är vid centrum och till sist vid kiosken. 

Med den nya hållplatsen kommer de personer som bor nära hållplatserna ovan att få en betydligt längre väg till sin buss och i Storebro bor det många äldre som inte har färdtjänst men som inte vill köra bil. Hur ska dom ta sig till en hållplats som ligger mycket längre bort mot idag?

Som exempel kan nämnas att från Slånbärsvägen/Rönnbärsvägen är det idag cirka 1 km till strandens busshållplats, med det nya, under förutsättning att man håller sig till gångbanan för ökad trafiksäkerhet kommer man att få 1,2 km längre att gå.  På vintern, när det är besvärligt väglag, snöar ymnigt och man ska ta sig till sin hållplats, man kanske använder sig av rullator och ska tvingas gå denna långa sträcka. 

Det här kan få till följd att man frågar släkt och vänner om skjuts istället för att nyttja kollektivtrafiken. "Åk kollektivt" hör man oftast men då ska det väl förbättras, inte försämras. 

Storebroborna är inte tillfrågade i den här byggnationen och jag förstår varför man inte skickar ut vad vi tycker. En majoritet av Storebros invånare skulle säga nej till detta planerade busshållplatsbyte för tre miljoner kronor, pengar man skulle kunna lägga på annat som säkrare vägar, vilket är något som gynnar alla, oavsett om du går, cyklar, åker bil eller buss.

Karta: Storebro