Nya vittnesförhör om Assange

Under sommaren har det hållits sju vittnesförhör inom ramen för utredningen mot Wikileaks-grundaren Julian Assange om misstänkt våldtäkt, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Två är med nya vittnen och fem är med personer som även tidigare har hörts i utredningen.

9 september 2019 06:08

Den ansvariga åklagaren Eva-Marie Persson säger till radion att hon ännu inte har tagit ställning till om hon vill hålla förhör med Julian Assange.

Vi har riktat in oss på att jobba med vad jag kallar det nationella spåret, att göra alla de utredningsåtgärder som vi kan göra här i Sverige, och det betyder rent konkret att vi har hållit ett antal vittnesförhör, säger Eva-Marie Persson.

Assange är misstänkt för en våldtäkt som ska ha begåtts i Sverige 2010, vilket han själv nekar till. För närvarande sitter han i fängelse i Storbritannien.

Om möjligheten att få Julian Assange till Sverige för en eventuell rättegång om det blir ett åtal säger Eva-Marie Persson till Ekot att:

Kommer vi dithän att åtal ska väckas så får de frågorna penetreras ytterligare, men jag har skjutit upp den frågan, för jag tar den frågan om och när det behövs.

2017 lades brottsutredningen mot Julian Assange ned, eftersom den dåvarande åklagaren hade kommit till slutsatsen att det inte längre gick att driva utredningen framåt. Men när Assange i april i år greps av brittisk polis Spå Ecuadors ambassad i London hamnade allt i ett annat läge, och förundersökningen mot honom återupptogs av Åklagarmyndigheten.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!