Raketer på nyår? Då behöver du utbildning

Nya regler för fyrverkerier med styrpinne ska se till att det blir färre personskador under nyårsfirandet.

Sedan den 1 juni i år krävs tillstånd från kommunen och en genomgången utbildning för att få skjuta fyrverkerier med styrpinne.

Sedan den 1 juni i år krävs tillstånd från kommunen och en genomgången utbildning för att få skjuta fyrverkerier med styrpinne.

Foto: MostPhotos/Thomas Johansson/TT

Nyår2019-12-19 08:00

Varje år skadas 100 personer så allvarligt av fyrverkerier att de måste uppsöka sjukvård. Det skriver Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, på sin hemsida. Med de nya reglerna som infördes 1 juni i år hoppas man att den siffran ska bli lägre. Sedan i somras måste man nämligen ha tillstånd från kommunen och ha genomgått en särskild utbildning för att få skjuta raketer med styrpinne, det vill säga fyrverkeripjäser som är fästa vid en smal pinne, oftast i trä. Polisen skriver på sin hemsida att den stora vändpunkten som gjorde att regeländringen kom till var "det våldsamma missbruket av raketer som rapporterades från centrala Malmö för två år sedan, där både nyårsfirare och blåljuspersonal blev beskjutna."

–Förhoppningsvis leder regelförändringarna till att vi slipper problemen med att fyrverkerier avsiktligt riktas mot människor, säger Åke Persson, kemiingenjör och expert på Brandskyddsföreningen, till MSB.

Polisen meddelar att den som bryter mot den nya lagen av oaktsamhet kan dömas till böter. Om du däremot bryter mot lagen med uppsåt eller är grovt oaktsam kan du dömas till böter eller fängelse i upp till tre år. 

Utbildningen som du måste genomgå för att få skjuta raketer med styrpinne riktar sig främst mot yrkesmässiga användare.

– Utbildningen är omfattande och är inget som riktar sig till den som bara vill fortsätta skjuta raketer på nyårsafton. Det är dock fullt möjligt att gå den som privatperson om man har råd och har ett stort intresse för pyroteknik och fyrverkerier, säger Ann-Sofie Eriksson, chef för enheten för farliga ämnen på MSB.

Ett enklare sätt att som privatperson få fortsätta skjuta raketer är helt enkelt att överge fyrverkerierna med styrpinne och istället välja en så kallad fyrverkeritårta. Dem är det fortfarande tillåtet att använda utan utbildning och tillstånd. 

Men det gäller ändå att vara försiktig. MSB ger tips på hur du bör agera för att fyrverkeriet ska bli säkert. Det gäller att hålla behörigt säkerhetsavstånd, aldrig luta sig över en tänd pjäs eller hålla den i handen, om inte bruksanvisningen tillåter det. Myndigheten påminner också om att den som ska skjuta raketerna ska vara nykter och medveten om riskerna, eftersom fyrverkeripjäser kan orsaka både bränder och andra skador. Slutligen handlar det om att visa hänsyn för både människor och djur som kan bli skrämda av fyrverkerier.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!