Nytt betalsystem införs på tågen i höst

Det finns en hel del att önska när det gäller pendlandet över länsgränsen mellan Östergötland och Kalmar och då inte minst biljettpriserna, menar resenärer vi pratat med.

22 april 2019 11:00

Mellan Rimforsa och Vimmerby kostar en 30-dagarsbiljett 1 630 kronor och den gäller enbart på den sträckan tur och retur.

– Ja, så är det. Men man kan åka på samma biljett i hela Vimmerbyzonen, säger Titti Nilsson, försäljningsstrateg hos Kalmar Länstrafik.

Vi har i en tidigare artikel berättat om gymnasielärare Monika Johansson som pendlar från Rimforsa till jobbet i Vimmerby och hon får lösa en biljett som gäller i 30 dagar för 1 630 kronor.

– Slår man ut det på hela året blir det väldigt dyrt, säger Monika Johansson.

Ett månadskort i Östergötland kostar 1 150 kronor, men det gäller inte till Vimmerby. Däremot gäller Östgötatrafikens månadskort till Tranås i Jönköpings län.

Eva Jylltorp är kommunikationschef på Östgötatrafiken:

– Förklaringen är helt enkelt den att vi och Tranås kommun har en affärsöverenskommelse där de köper trafik över länsgränsen från Östergötland.

Den här formen av överenskommelse är inte aktuell med Kalmar Länstrafik.

– Nej. Däremot tittar vi på en annan form av samarbete med Östgötatrafiken. Ett liknande samarbete som vi har med andra län i södra Sverige. Det kallas för sydtaxa. Det innebär exempelvis att reser man från Vimmerby till Linköping får man åka på samma biljett inom hela Linköpings kommun. Vice versa blir att en resa från Kisa till Kalmar innebär fritt resande i hela Kalmar kommun på samma biljett, säger Titti Nilsson.

När blir det här aktuellt?

– Tidigast efter nyår. I höst införs ett nytt betalsystem på tågen och dess taxa trimmas in först, säger Titti Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lars-Göran Bexell