Han fruktar en fjärde torrsommar

Det har kommit på tok för lite nederbörd. Lantbrukarna i kommunen ser med oro på risken att vi får den fjärde torrsommaren på rad.

På Kulla gård i Odensvi finns mjölk- och köttproduktion med 280 djur.

På Kulla gård i Odensvi finns mjölk- och köttproduktion med 280 djur.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Odensvi2019-05-07 10:00

Lite regn har det fallit, men det skulle behövas betydligt större mängder: 40–50 millimeter, om det ska växa framöver. Det säger lantbrukaren Joakim Andersson på Kulla gård i Odensvi.

Han är en av många som väntar och hoppas på regn i dessa dagar. Det är nu som gräset brukar sätta fart och växa rejält, men hittills har det inte hänt så mycket.

– Det finns ingen fukt i marken efter vintern, som det brukar göra, konstaterar Joakim, som är ordförande i LRF:s kommungrupp i Västerviks kommun.

Efter tre torra somrar i rad, varav den sista med extrem torka, finns det inget sparat foder i ladorna hos bönderna. Många går och väntar på att kunna ta den första vallskörden, vilket brukar ske någon gång i slutet på maj.

– Den ensilagen kommer att tas in på foderbordet direkt, säger Joakim.

Han tillägger att det är mjölkbesättningarna som har störst behov av nytt foder nu, eftersom det går åt mer mat till mjölkkor. Köttdjuren kan släppas på bete.

Själv har han både mjölk- och köttproduktion på gården. Totalt är det omkring 280 djur, inklusive rekrytering.

Bara för hans eget företag har fjolårets torka inneburit ökade kostnader på en halv miljon kronor. Då har han inte räknat in kostnader för merarbete, utan enbart vad det har kostat i extra utlägg för halm, spannmål, strömedel och vallfrö. Grovfoder har han sluppit köpa.

En effekt av torkan är att bönderna har minskat ner på antalet djur.

– Normalt köper många på sig betesdjur såhär års, men den livsdjursmarknaden har varit helt död, sedan torkan kom, säger Joakim.

Slaktköerna var ifatt i början på mars, men nu har de ökat igen. Många anmäler djur till slakt för säkerhets skull. Nödslakt är det i allmänhet inte tal om, utan de flesta drar ner på sin besättning innan det blir allvarlig kris.

Men den befarade sommartorkan innebär naturligtvis ett stressmoment för många bönder, även i vår kommun.

– Det är ett antal lantbrukare som pratar om att "nu börjar magsåret komma tillbaka". Alla går verkligen och hoppas på att vi inte ska få det som förra året, säger Joakim.

Främst är det för tillväxten på vallarna som det behövs regn, men också för skogen, som är en viktig inkomstkälla för många av lantbrukarna.

– Skogen har tagit stryk, säger Joakim, som befarar problem med torkstressade träd och granbarkborrar även i år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om