Krispaketet hjälper inte mjölkbonden

På mjölkgården Ogestad Egendom räknar ägarna med en ökad kostnad på över tolv miljoner kronor på grund av bristen på foder. Regeringens krispaket anser lantbrukaren inte vara till någon hjälp.

Mathias Jonsson, lantbrukare på Ogestad Egendom.

Mathias Jonsson, lantbrukare på Ogestad Egendom.

Foto: Kristina Westring

Odensvi2018-07-31 21:00

För att täcka upp för foderbrist och inkomstbortfall på grund av torkan gick regeringen under måndagen ut med ett åtgärdspaket riktat till landets lantbrukare.

– Torkan har fått stora konsekvenser för lantbrukarna. Många är oroliga för sina djur och för sin framtid. Med regeringens nationella krispaket på drygt 1,2 miljarder kronor ger vi lantbrukarna bättre förutsättningar att hantera denna svåra situation, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, i ett pressmeddelande.

Lantbrukaren Mathias Jonsson är kritisk till åtgärdspaketet. Han driver Ogestad Egendom, en av Sveriges största mjölkgårdar, tillsammans med sina bröder Henric Jonsson och Gabriel Jonsson. På gården finns 3 600 nötkreatur varav 1 500 är mjölkkor som årligen ger 17,5 miljoner kilo mjölk.

– Det är ett tak på stödet om 150 000 kronor. På grund av torkan kommer vi att ha en extra kostnad på 7 500 kronor per ko. Stödet skulle ge oss 100 kronor per ko. Det är alltså inte mycket till hjälp. Vi kan lika gärna vara utan det, säger Mathias Jonsson.

Vad vill du att regeringen ska göra?

– Det EU-stöd till lantbruk som hanteras av Jordbruksverket är försenat med flera år. Om det hade betalats ut skulle situationen se annorlunda ut.

På Ogestad Egendom gav första skörden av vall cirka 60 procent av det normala. Den andra skörden gav mindre än 10 procent. Hur den tredje blir är det ingen som vet och Mathias Jonsson tror inte att det blir någon fjärde skörd över huvud taget.

– När vi fick första skörden insåg vi att vi var tvungna att agera. Vi var tidiga med att köpa extra betmassa, ett foder som importeras. Sedan skördar vi allt vår spannmål och majs till komat. Får vi en grässkörd till kommer vi att klara maten till korna.

Att slakta ut djur ser Mathias Jonsson inte som ett alternativ.

– Vi har gjort vår slaktplan som bygger på ett normalår. Det tar två år att kompensera om vi slaktar mer än så.

Centerpartisterna Anders Åkesson, Kalmar; Ingela Nilsson Nachtweij; Vimmerby och Karin Helmersson, Nybro, besöker Ogestad Egendom under tisdagen för att bilda sig en uppfattning om lantbrukarnas situation.

– Ja, vi vill lyssna i och få en lägesrapport. Vi har varit runt på flera ställen, bland annat Flaka Mjölk i Vimmerby. Vi ser att läget är akut, både på kort och lång sikt, säger Ingela Nilsson Nachtweij.

– Det är allvarligt och vi vill bilda oss en uppfattning för att kunna komma med förslag till åtgärder, säger Karin Helmersson.

Anders Åkesson (C), Ingela Nilsson Nachtweij (C), lantbrukaren Mathias Jonsson, och Karin Helmersson (C), samtalar om torkans konsekvenser.
Anders Åkesson (C), Ingela Nilsson Nachtweij (C), lantbrukaren Mathias Jonsson, och Karin Helmersson (C), samtalar om torkans konsekvenser.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om