Renoveringsbestyr och småbarnsliv avhandlas i podden

Renoveringsiver, spartansk torptillvaro och småbarnsliv. Går det verkligen ihop? Ja, om du frågar systrarna Seavers, uppvuxna i Gamleby, är det en utmärkt kombination. Men det är klart – man går igenom sina toppar och dalar, poängterar de.

Systrarna Rebecca Seavers och Deborah Seavers Jansson är grannar, i alla fall när de befinner sig i småländska Torpa där de köpt var sitt torp. Här på trappan hos Rebecca som har Vibjörn i famnen.

Systrarna Rebecca Seavers och Deborah Seavers Jansson är grannar, i alla fall när de befinner sig i småländska Torpa där de köpt var sitt torp. Här på trappan hos Rebecca som har Vibjörn i famnen.

Foto: Lotta Gometz

Odensvi2020-06-30 20:00

Nu har de startat en podcast där de delar med sig av allt mellan himmel och jord, stort som smått. De respektive renoveringsprojekten med allt vad de innebär är huvudspåret. Men i podden avverkas också mycket annat. Få saker är för personliga för att avhandlas, menar de.

Vi träffar Rebecca Seavers och Deborah Seavers Jansson i Torpa/Karrum, strax utanför Odensvi en varm kväll i slutet av juni.

Här ligger deras respektive torp med bara ett par hundra meters mellanrum.

Rebecca och hennes man Gabriel har kommit långt med sitt. Faktum är att de för tillfället bor här på heltid medan de nu fokuserar på att renovera sitt andra hus, sin permanentbostad, i Västervik.

Varför nöja sig med ett renoveringsobjekt när man kan ha två?

– Det kan man ju fråga sig. Men det är ett gemensamt intresse vi har, det roligaste vi vet, säger Rebecca som till vardags, när hon inte är föräldraledig som nu, arbetar som arkitekt på Bostadsbolaget.

För Deborahs och maken Martins del är huset i Torpa deras första. 

– Vi bor i Linköping, i en lägenhet mitt i stan, annars, berättar Deborah.

För ett år sedan ungefär slog de till på den gamla lanthandeln i Torpa/Karrum – ett renoveringsobjekt som heter duga.

– I stort sett allt behöver göras på huset, förklarar Deborah.

– Men vi har byns flottaste utsikt över fält och ängar, säger hon och får medhåll av storasyster Rebecca.

– Just nu är fokus badrummet så att det blir lite enklare att bo här med barnen. Som det är nu har vi bara kallvatten och utedass.

– Tak och fasad får bli nästa steg.

Att det blev en podcast på temat torprenoveringar kom sig helt enkelt av att de identifierade ett behov.

– Jag lyssnar själv mycket på poddar men har inte hittat någon som handlar om att renovera torp. Det finns mycket inredningspoddar och liknande men ingen som handlar om torprenoveringar just, säger Rebecca.

Hittills har sju avsnitt släppts "Torpsystrarnas podcast", som de kallar den. Ett nytt kommer varje måndag, och lördag är inspelningsdag.

Ett regelbundet inslag har de döpt till "Veckans surgubbe", en typ som de tycker sig stöta på ganska ofta – tillräckligt ofta för att det ska kunna utgöra en stående punkt på programmet.

Idén till inslaget kommer av fördomar de mött på byggforum och i bygghandeln.

– Där träffar man på en hel del män som inte tror att kvinnor kan ägna sig åt husrenoveringar, säger Rebecca.

– Men ibland är "Veckans surgubbe" en kvinna också, flikar Deborah in. Det finns ju en hel del surtanter där ute också.

Man behöver utrymme att få gnälla lite ibland, och prata av sig när man blivit dåligt behandlad, konstaterar de.

Inslaget tycks populärt.

– Folk skickar in förslag på personer som lämpar sig för titeln, säger Deborah.

– Men det är ett skämtsamt inslag. Vi gör det med glimten i ögat, säger Rebecca.

Har ni koll på vilka som lyssnar på er, och hur många som följer er?

– Ja, i dagsläget har vi cirka 1 000 lyssnare, varav hälften lyssnar via Spotify och andra hälften via andra podcast-appar. De flesta är i åldern 27–40 år och 32 procent är män, berättar Deborah.

Har ni märkt av att det finns ämnen som engagerar lite särskilt när det kommer till renovering av gamla hus?

– Ja, det finns många "poliser" där ute. Nu pratas det mycket om byggnadsvård på gammalt vis. Och det är bara linoljefärg som gäller i stort sett, säger Rebecca.

– Jag fick till exempel mycket skit när jag berättade om att vi budgetrenoverat ett av rummen, säger Deborah och fortsätter:

– För vår del försöker vi att lära oss längs vägen. Det måste vara okej att göra lite fel. Blir det fel så får man göra om och göra rätt. "Lite snett är också rätt" som mamma Mu säger.

Har ni något tips till andra småbarnsföräldrar som kanske just nu står i begrepp att köpa ett renoveringsobjekt?

– Jag tycker att man ska ha en lång tidsplan och inte ha för bråttom. Man betar av saker allt eftersom, säger Rebecca Seavers. 

– För mig blir det egentid att gå ut på kvällen och jobba med fasaden, säger hon och skrattar.

 Hur förbereder ni programmen?

– Vi förbereder inte alls. Vi bestämmer oss bara för ett samtalsämne och så kör vi. Det blir bäst så har vi märkt. Vi testade först att ha planerat avsnitten i detalj men det blev så stelt och konstigt. 

– Vi bjuder mycket på oss själva, säger Rebecca Seavers.

Den gamla lanthandeln kräver mycket kärlek och omvårdnad. Tak och fasad behöver bytas, bland mycket annat. Huset är från 1890. Och 1910 öppnade lanthandeln här.
Den gamla lanthandeln kräver mycket kärlek och omvårdnad. Tak och fasad behöver bytas, bland mycket annat. Huset är från 1890. Och 1910 öppnade lanthandeln här.
Torpsystrarnas tipsar

På tv:

”Bergs drömkåk” och ”Hjälp vi har köpt en bondgård”.

Det är bra program eftersom de visar att amatörer faktiskt kan renovera, och att kvinnor kan och att det inte är hela världen om man gör fel. 

Böcker som vi gillar:

 ”Det kan inte mer än rasa”.

”Stora boken om byggnadsvård.” 

De här två böckerna är på sätt och vis varandras motsatser. Vi plockar lite av varje. 

Karta: Karrum
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!