Smeden tog med verkstad till mÀssan

Det blev en lyckad start för den Ärliga mat- och hantverksmÀssan i Odensvi. Redan efter en halvtimme hade 100 besökare passerat dörrarna pÄ Odenskans.

LĂ€rlingen Jan Österling har tagit med sin guldsmedsmĂ€ster, Veronica Gullbrandsson, till sitt barndoms Odensvi.

LĂ€rlingen Jan Österling har tagit med sin guldsmedsmĂ€ster, Veronica Gullbrandsson, till sitt barndoms Odensvi.

Foto: Anna Persdotter

Odensvi2019-03-30 18:30

– Men vi hoppas pĂ„ minst 400, sĂ€ger Sven-Erik Gustafsson, som Ă€r den som hĂ„ller i trĂ„darna pĂ„ mĂ€ssan.

HÀr finns bÄde mat och hantverk i en salig blandning. MÄnga utstÀllare ÄtervÀnder Är efter Är, men det hÀr Äret finns ocksÄ en hel del nykomlingar, bland andra Brunneby musteri.

– Sven-Erik ringde och tjatade och till slut sa jag ja, skrattar Christer Schmiedt.

– De flesta marknader vi Ă„ker pĂ„ Ă€r mycket större, men hĂ€r kommer Ă€ndĂ„ vĂ€ldigt mycket folk. Och vi sĂ„lde slut pĂ„ enbĂ€rsdrickan den första halvtimmen. Hade jag vetat att det skulle gĂ„ sĂ„ hĂ€r bra hade jag tagit med mer!

Veteraner pÄ mÀssan Àr dÀremot damerna Gun Trulsson, Laila Pettersson och Lena Olofsson. De delar ett bord dÀr de sÀljer olika slags hantverk de sysslar med, och de sitter dessutom och tillverkar saker under tiden. Gun kardar, och spinner garn och har bland annat tovade figurer och vantar. Laila vÀver korgar av björkrötter och Lena gör tenntrÄdsarmband.

– Vi gillar att komma hit. Det Ă€r alltid mycket folk och det Ă€r roligt. Och sĂ„ Ă€r hĂ€r trevligt, sĂ€ger Lena.

Nykomling Ă€r ocksĂ„ guldsmedsmĂ€staren Veronica Gullbrandsson frĂ„n Kisa, som lockades till mĂ€ssan tack vare sin lĂ€rling Jan Österling, som Ă€r född och uppvuxen hĂ€r. De sĂ€ljer handgjorda smycken och har ocksĂ„ med sig en liten verkstad dĂ€r de putsar vigselringar, nĂ„got som Karin Jakobsson nappar pĂ„.

– Vi bor hĂ€r i Odensvi sĂ„ vi gĂ„r alltid hit. Nu passade vi pĂ„ att ta en förmiddagsfika hĂ€r och sĂ„ fick jag se det hĂ€r. Jag har tĂ€nkt pĂ„ det lĂ€nge, men det har inte blivit av.

NÀr hon fÄr tillbaks ringarna Àr de sÄ blanka att det gÄr att spegla sig i dem.

– JĂ€ttefint! sĂ€ger Karin.

Bland utstÀllarna finns ocksÄ Göran och Yvonne Nilsson, som sÀljer kronhjortskött. De har bÄde eget hÀgn och eget slakteri.

– Det Ă€r första gĂ„ngen vi Ă€r med hĂ€r, men vi sĂ€ljer vĂ„ra produkter pĂ„ REKO i bĂ„de Gamleby och VĂ€stervik ocksĂ„, sĂ€ger Göran.

Med sig har de ocksÄ Àgg och ostkaka till försÀljning.

Anna Berglund, frĂ„n Boda gĂ„rd i Överum, har hĂ„llit pĂ„ med betonggjutning i nĂ„gra Ă„r och mĂ„lar sjĂ€lv sina alster. HĂ€r finns allt frĂ„n katter och höns till Ă€nglar.

– Det Ă€r bara en hobby, men det Ă€r jĂ€ttekul. Mycket av det jag gör Ă€r tĂ€nkt till trĂ€dgĂ„rden, men det finns saker man kan ha inne ocksĂ„, sĂ€ger hon.

FrÄn trakterna mellan Kisa och Rimforsa kommer Janek och Lena Hasselblad, som har med sig egengjord lönnsirap och björksirap.

MÄnga var nyfikna pÄ Göran och Yvonne Nilssons kronhjortskött och deras verksamhet med hjorthÀgn och slakteri i Stora Hycklinge.
MÄnga var nyfikna pÄ Göran och Yvonne Nilssons kronhjortskött och deras verksamhet med hjorthÀgn och slakteri i Stora Hycklinge.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om