Här är de bästa julölen 2021

Den 1 november släpptes årets julöl på Systembolaget. Vår ölskribent Åke Alvin har smakat dem och utsett tio favoriter.

Vår ölexpert Åke Alvin listar årets bästa julöl.

Vår ölexpert Åke Alvin listar årets bästa julöl.

Foto: Victor Bomgren/TT

Öl & vin2021-10-30 16:00

I tio-i-topplistan här nedan har jag valt bland de 38 julöl som säljs i butik i hela landet. 

Men vi börjar med lokalsortimentet, där det finns inte mindre än 138 sorter i år. De säljs i butikerna närmast bryggeriet, men kan i de flesta fall beställas till hela landet.

Bland årets sex östgötska julöl vill jag särskilt rekommendera två. Vreta Klosters julöl (10,2 %, 33 cl, 59:90 kr) är en riktig smakbomb som gör sig  bättre till julnötterna och osten än till maten. Det rör sig i grunden om bryggeriets härliga, belgiska quadrupel Abbedissan 12, här julpyntad med anis och apelsinskal.  

Den andra höjdaren, Centralbryggeriets Folkes Vinterdunkel (5,3 %, 33 cl, 25:90 kr), är en mörk lager i den torrare stilen, med härligt komplexa toner av choklad och rostad malt. Ett lysande matöl. Samma bryggeris Folkes Julöl (5 %, 33 cl, 25:80 kr) är också värd att nämna, en kryddig brown ale som även den  sitter fint på matbordet.

Från Åbro i småländska Vimmerby kommer årets smakligaste budgetöl. Bryggmästarens Bästa Julöl (5,6 %, 50 cl, 19:90 kr) är klart bättre än rikssortimentets öl i samma prisklass. Riktigt gott.  

Nu till svensktoppslistan – från 10:e plats upp till vinnaren på plats nr 1. Häng med!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!