Olaglig "stadskupp" i Vimmerby

Efter utspel från M har en junta tagit makten i Vimmerby. De har bestämt att kommunalrådet inte får vara på sitt arbete i Stadshuset under två veckor.

Den så kallade "stadskuppen" i Vimmerby bryter mot arbetsmiljölagen, menar skribenten.

Den så kallade "stadskuppen" i Vimmerby bryter mot arbetsmiljölagen, menar skribenten.

Foto: Hussein Ibrahimi/arkiv

Debatt2019-09-17 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Efter utspel från M har en junta tagit makten i Vimmerby. De har bestämt att kommunalrådet inte får vara på sitt arbete i Stadshuset under två veckor. Juntan består av personer med politiska uppdrag som förtroendevalda i kommunen. De motiverar sitt myteri med nödvärn; arbetsmiljöproblem och bristande politiskt ledarskap. Kommunchefen hänvisar media till politiken för kommentarer. 

Lär av misstagen. Panikåtgärden med en junta som beslutar om avstängning, visar på avgrunder i organisation och arbetsmiljöarbete. Det erbjuder ett unikt tillfälle att utveckla en lärande organisation. Efter principen många misstag ger större kunskap, om de inte upprepas.

Tilltaget med avstängning visar att myteristerna, som åberopar nödvärn för kommunchefen, inte känner lagen. Beslut om avstängning från arbetsplatsen kan bara tas på AML och av KS på protokollfört möte, med kommunalrådet som ordförande. Avstängning får ske vid omedelbar och allvarlig fara för liv och hälsa: En berusad truckförare som hotar att köra över andra kan stängas av i högst 30 dagar. Beslutet ska anmälas till Arbetsmiljöverket.   

Kommunalrådet har tre identiteter. Under KS-sammanträde är man politiker. Utanför sammanträdet är man kommunanställd tjänsteman, tidsbegränsat till mandatperioden och utan arbetsledande uppgifter. Övrig tid privatperson. 

Att ställa en anställd utanför arbetsplatsen är mobbning, på byråkratprosa kränkande särbehandling. Att mumla om personliga brister och nödvärn är grovt förtal med uppsåt att utsätta någon för andras ringaktning. 

Misstag eller straffbara handlingar? Att organisera en junta med anspråk på rättskraft mot en politiker och kommunanställd är brott som heter föregivande av allmän ställning. Att stänga ute en folkvald politiker från sammanträden strider mot grundlagen. Att försvåra eller hindra en kommunanställd från att utföra sitt offentliga arbete är brott med fängelse på straffskalan.   

Vägen till bättre arbetsmiljö finns i Arbetsmiljölagen, AML. De som ska skyddas kallas arbetstagare, ett samlingsbegrepp för alla anställda. Arbetsgivare är den juridiska personen myndigheten, företrädd av styrelsen. Straffansvaret vilar på ordföranden personligen enligt dom i Norrköpings tingsrätt. Fullmäktiges ordförande har ingen operativ funktion i AML. 

Kommunen ska utveckla rutiner och system för att samla information om arbetsmiljörisker och konflikter. KS som anställningsmyndighet ska utbilda alla anställda i lagar och förordningar. De ska lära sig att beskriva och dokumentera verksamheten så att styrelsen och dess ordförande kan se, följa och leda den verksamhet som man under straffansvar är satt att sköta.   

Jag hjälper gärna till att reda ut denna brottsplats.