Adam är en chic prick

Har du någonsin funderat över hur resultatet skulle bli om Adam konstruerade en bil till Eva? Då kan du sluta att grubbla nu. Opel har nämligen tagit fram en feminin småbil som påminner om en handväska - den innehåller både praktiska prylar och en massa onödigt tjosanhejsan. Skapelsen heter Adam och målgruppen är inte bara Evor, utan namnet får symbolisera alla kvinnor. Därmed ska varumärkets uttjatade gubbstämpel för evigt tvättas bort!

Foto:

Opel2013-06-29 04:05


Opel Adam är skräddarsydd för att göra succé och det kanske inte är så konstigt när Adam Opel började sin karriär med att tillverka symaskiner. Dagens test handlar om en bil som är så fundamental för tillverkarens framtid att man har gett den sin grundares namn och nu är avgörandets stund inne.

I valet och kvaletMycket av utseendet är inspirerat från små trendiga storheter som Citroën DS3, Fiat 500 och Mini Cooper. Därmed är designen av det slag som får världen runt omkring att stanna upp och vart vi än kommer körandes så hamnar vår knallgula Adam i rampljuset. Nosen får alla att bli glada och linjespelet längs sidan, taket och slutligen baken känns riktigt fräsch. Du kan dessutom välja mellan tolv olika grundfärger och naturligtvis går det att få taket i en rad olika kontrastfärger. Vi kan inte låta bli att stanna upp vid kulörerna som döpts till bland annat Buzz Lightgreen, IŽll be Black, James Blond, Saturday White Fever och The Grayfather. Lägg till detta 31 olika fälgar, 21 stildekorer till interiören, 15 olika stolsmönster, 8 valbara innerbelysningar, 7 golvmattor, 6 motivkåpor till sidospeglarna, 5 färger på innertaket och så fortsätter det till all oändlighet. Tyskarna har räknat ut att det går att få bilen i 30 000 olika kombinationer så har du beslutsångest så tänk inte ens tanken på en Adam.

Upphetsande tankarOpel Adam är en typisk citybil, det är ingen tvekan om saken när vi "zickzackar" oss fram genom rusningstrafiken i Lissabon. Sittkomforten i framsätena är perfekt och man har enastående runtomsikt. Desto mer instängt känns det i baksätet som har trepunktsbälte och nackskydd för två. Tja, det går naturligtvis inte att göra underverk med en småbil vars längd är 370 centimeter. Fram tills nu har det enbart varit glada miner under vår provtur längs kustvägen med utsikt över Atlantens skummande vågor, men det blir inte lika roligt när vi går in på det tekniska. Missförstå oss rätt.
Opel Adam sköter sig som en ordinär småbil, men när vi tittar på det fräcka utseendet så förväntar man sig gastkramande köregenskaper som gör oss lika upphetsade som Adam och Eva i Edens lustgård. Men upplevelsen uteblir och det beror delvis på bensinfyrorna på 70, 87 och 100 hästkrafter. Om vi tar instegsmotorn á 132 900 kronor så rullar noll till hundra på 14,9 sekunder och siffrorna för de efterföljande motorerna är 12,5 respektive 11,5. Nu återstår det att se om alla Evor strömmar till, annars blir det inget paradis för Adam.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!