Full gas för miljön

Kan man köra med full gas för miljön? Jajamänsan - i Opel Combo CNG. Det är en gasbil som kvalar in på alla gröna miljöbilslistor, vilket innebär fyrtio procents lägre förmånsvärde och fria biltullar i huvudstaden. Bilen är lätt att leva med och bjuder på övergenerösa utrymmen för såväl företagre som familjer. Hur den är att köra? Jo, gas lämpar sig utmärkt för bilar - men det finns ett stort problem. Tankställena är alldeles för få!

Foto:

Opel2007-10-31 08:43

Det är bara att välja mellan skåp- (158 600 kr inkl. moms) eller familjeversionen (165 400 kr) och i båda fallen är miljön segrare. Opel Combo CNG drivs nämligen av en fyra på 94 hästar som kan köras på gas och bensin. Det är bara att välja mellan ren biogas eller naturgas, men det första är att rekommendera eftersom biogas är miljövänligare. Under bilen finns trycktankar som innehåller 19 kilo och som komplement finns en liten bensintank på 14 liter.

Sällsynta mackar
När man tankar gas står den under ett tryck av tvåhundra atmosfärer vilket ställer höga krav på fyllningsutrustningen. Men när väl munstycket är monterat och trycksäkrat sker tankningen som vanligt, fast långsammare. Enligt tillverkaren uppgår den blandade förbrukningen till 4,9 kg per 100 km. I vårt fall blev det lite mer men gaskostnaden uppgick ändå inte till mer än 7,20 kronor milen vid snabb motorvägskörning.
På vår testresa sjönk gasmätarnålen oroväckande snabbt och vi fick efter trettio mil byta till bensindrift för att sedan stanna ofta då soppatanken bara är av nödkaraktär. Opel Combo CNG är en riktigt trevlig bekantskap, men tyvärr är gasmackarna lika sällsynta som jultomtar i november. De finns, men är få!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!