Kaffe utan dopp

Kaffe eller koskit? Det kan låta lite märkligt men det är precis dit tankarna går när vi hör namnet på dagens testbil. Men det här är absolut ingen "skitbil" utan namnet syftar på drycken som ska vara svart som helvetet, starkt som döden och sött som kärleken. Opel Mokka är en livsviktig stadsjeep som ska trygga biltillverkarens framtid i Tyskland. Ändå byggs bilen på andra sidan jordklotet - i Korea!

Foto:

Opel2013-04-10 04:05


Opel Mokka har redan två syskon som heter Buick Encore och Chevrolet Trax. Hela bunten byggs i Korea och det är inte så konstigt då föräldrarna heter General Motors. Nu har vi redan berättat varför tyskarna döpt bilen till Mokka, men kollegan har sin egen skämtsamma teori. Han menar att kaffenamnet valts på grund av Opels gamla rykte att deras bilar "rostar" så lätt. Men nu gäller 12 års rostskydds- och 5 års nybilsgaranti.

Friskare rygg
Vi befinner oss på den tyska badorten St. Peter-Ording som med sin tolv kilometer långa sandstrand inbjuder till offroadkörning. Med presschefens välkomstfras "här kryddar vi med en gnutta äventyrskänsla" ringande i öronen styr vi ut mot Nordsjökusten. För att vara en så pass liten stadsjeep á 428 centimeter så är formerna desto större. Fronten spänner upp sig medan baken är bred och svulstig. Formen sticker ut och hela bilen andas tuff attityd och stora muskler, eller en riktigt starkt espresso om man så vill. Ratt och instrumentering är densamma som i Opel Astra likaså stora delar av mittkonsolen. Mokka har dessutom ergonomiska säten som är godkända av den tyska organisationen "Aktion Gesunder Rücken" (kampanjen för friskare ryggar). Man sitter således riktigt bra och konstigt vore ju annars.

Problem i England
Under huven erbjuds tre fyrcylindriga motorer: bensinare på 115 respektive 140 hästkrafter, samt en diesel på 130. Väljer man den svagaste i gänget så kommer du undan med 179 900 kronor, men det går inte att få fyrhjulsdrift. Är det ett krav så får du hålla tillgodo med den största och roligaste bensinaren (209 900:-) eller den högljudda dieseln som erbjuds med både fram- (212 900:-) och fyrhjulsdrift (227 900:-). Undrar du hur 4x4-systemet fungerar?
Det gjorde vi också på frågestunden och svaret blev: "bilen är i grunden framhjulsdriven men systemet känner av om underlaget blir dåligt och skickar då en del av kraften till bakhjulen". Det är alltså inget som garanterar att man klarar av att köra hela vägen från de milsvida sanddynerna ner till strandkanten för att doppa 18-tumshjulen i vattnet. Så vi fegar ur, risken att vi råkar tvätta bilen ofrivilligt är uppenbar då markfrigången enbart är sexton centimeter och vågorna går höga. Vi stannar istället, blickar ut över horisonten och konstaterar att England ligger tvärs över Nordsjön. Där heter bilen Vauxhall Mokka och frågan är hur populärt det blir. Britterna föredrar ju afternoon tea framför kaffe.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!