Liten bil med stora visioner

Succén rullar vidare efter 32 år och drygt 12,5 miljoner sålda bilar. Nu är det således dags för den femte generationen att göra debut, men något har hänt. Konkurrenterna har blivit fler och kampen om kunderna är tuffare än någonsin. Nu återstår det att se om nya Opel Corsa kommer att gå vinnande ur den hårda men ack så prestigefyllda småbilsstriden?

Foto:

Opel2015-03-21 05:05


När Corsa lanserades 1982 så var det tyskarnas första bilmodell med framhjulsdrift och tekniken delades med Opel Kadett. Nu, 32 år senare, har otroligt mycket hänt och finesserna består av allt ifrån backkamera till dödavinkelvarnare. Tyskarnas minsting är knappast större, men växer ändå ständigt i kundernas ögon.

Riktig ögontjänareVår knallröda testkärra är helt ny och har försetts med tuffa linjer som ger bilen betydligt mer attityd än tidigare. Titta bara på grillen, det u-formade vecket i motorhuven och den liggande "hockeyklubban" längs karossidorna. Låt oss nu gå på upptäcktsfärd inuti nya Opel Corsa och instrumentpanelen är stilren utan en massa onödiga knappar. Naturligtvis finns ett smidigt infotainmentsystem tillgängligt som lätt kan kopplas ihop med din mobil och sedan går det utmärkt att söka eller redigera dina spellistor på bilens sjutumsskärm. Vad gäller kupéutrymmet så har i princip inget hänt gentemot föregångaren utan man sitter riktigt bra i framsätena medan baksätet lämpar sig bäst för två vuxna. En smart funktion är Opel Eye som håller ett extra vakande öga på vägskyltarna och visar gällande hastighetsgräns på färddatorn. Ingen nyhet? Förvisso inte - fast medan navigationssystemen visar förprogrammerade värden så läser Opel Eye av skyltarna och därmed garanteras korrektheten.

Påtaglig konkurrensMotoralternativen består av bensinare på 90 respektive 115 hästkrafter samt en diesel på 95. Vi har testkört den största bensinmotorn, vilken är trecylindrig och dricker 0,49 liter milen. Lite senare kommer utbudet att fyllas på ytterligare och då väntas såväl snålare som renare maskiner. Opel Corsa är en succé men samtidigt har det tillkommit flera starka konkurrenter. Nu står fighten mellan Ford Fiesta, Peugeot 208, Skoda Fabia och Toyota Yaris. Men det finns fler konkurrenter som väntar i farstun och som snart har premiär - exempelvis nya Hyundai i20 och Mazda2. Efter ett par dagar med Opel Corsa så kan vi konstatera att kvalitén är lika fin som köregenskaperna - däremot hade ytterligare ett lager ljudisolering gjort susen. Annars är garantierna riktigt bra och grundpriset börjar från 129 900 kronor. Snacka om liten bil med stora framtidsvisioner!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!