Öppnar nya dörrar

Opel Meriva fick aldrig något genombrott här, men på kontinenten blev det en storsäljare. Nu ska det bli ändring på det tack vare modernare design, bättre kvalitet, snålare motorer men framförallt - ett helt nytt tänkande vad gäller familjebussens paradgren: fiffiga lösningar. Vad sägs exempelvis om "bakhängda" dörrar som öppnar hela kupén på vid gavel? Vi begav oss till staden vars hamn tituleras "Dörren mot världen" för en provkörning.

Foto:

Opel2011-08-27 04:05


Hamburgs hamn är gigantisk och hanterar varje år tretton tusen fartyg samt sju miljoner containrar. Sett till storlek är detta faktiskt Europas tredje största efter Rotterdam och Antwerpen. Tja, det går inte att komma ifrån att just denna stad är ganska passande för just bilen vi ska köra. "Dörren mot världen" får oss nämligen att tänka på finessen vi gillar allra mest.

Arv från lyxbil
Opel Meriva har ett mer personligt utseende än vad som är vanligt för bilar i den här klassen. Tyskarna har tagit ut svängarna med ritstiftet och fått till en snygg design. Bakrutornas nederkant går nästan ner till midjan och i kombination med det stora panoramasoltaket så kan ingen klaga över utsikten. Det mest spektakulära är naturligtvis de bakhängda dörrarna á la Rolls-Royce Phantom. Öppningsvinkeln är nästan vinkelrätt (hela 84 grader) men ingen kan hoppa av i farten, det sätter elektroniken stopp för. Kvalitetskänslan har höjts flera snäpp och i den femsitsiga kupén känner man sig snabbt hemma. Opel brukar inte ha några kontroversiella lösningar när det gäller inredningen, utan har valt en linje som passar de flesta. Enkelt, tydligt och snyggt har alltid varit tyskarnas motto och nu kan vi även lägga till riktigt praktiska förvaringslösningar.

Hög standard
Bensinmotorerna som erbjuds är tre till antalet och bjussar på 100, 120 respektive 140 hk. Vi rattade det mellersta alternativet, som förväntas bli storsäljaren, och då sköts växlingarna med en femväxlad manuell låda som fixar sprinten till hundra på 11,5 sekunder. Toppfarten är 188 km/h medan förbrukningen ligger stadigt kring 0,61 liter milen. Förespråkas diesel finns det möjlighet att välja mellan en manuellt växlad 95 hästare eller en 100 hästars oljebrännare med sexstegad automatlåda.
Grundpriset startar från 167 900 kronor och då ingår relativt mycket standardutrustning. Vad sägs om elektrisk handbroms, luftkonditionering och ljudanläggning? Nya Opel Meriva är en praktisk familjebuss som tar poäng med sina ovanligt smarta bakdörrar. Upplevelsen är ungefär som att besöka Hamburgs nöjesstråk i St. Pauli. Riktigt ovant i början, men man vänjer sig snabbt!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!