Livstids fängelse för det brutala mordet i Oskarshamn

Det blir fängelse för de två män som misshandlade en funktionshindrad man till döds i Oskarshamn. Den drivande av dem, Kim Halvorsen, döms till livstids fängelse för mord, grovt vållande till kroppsskada och grovt rån.

Supportrar till IK Oskarshamn vid en antivåldsdemonstration i Oskarshamn efter det brutala rånmordet. Den mördade var en välkänd IKO-supporter.

Supportrar till IK Oskarshamn vid en antivåldsdemonstration i Oskarshamn efter det brutala rånmordet. Den mördade var en välkänd IKO-supporter.

Foto: Mikael Fritzon/TT

Oskarshamn2023-03-20 14:18

Hans medhjälpare, som längre tillbaka i tiden bott i Västervik, Vimmerby och Hultsfreds kommuner, döms till sex års fängelse för grovt rån. Han döms dessutom att betala skadestånd på sammanlagt 377 254 kronor till anhöriga och till den mördades dödsbo. Båda kommer att få sitta häktade fram tills dess att fängelsestraffet kan påbörjas.

Det var fredagskvällen 23 september som den 50-årige funktionshindrade mannen mötte de båda männen i centrala Oskarshamn.

Det började som ett rån, männen omringade mannen, och krävde honom på pengar och på hans klocka. Rånet övergick i misshandel med slag och sparkar. Misshandeln fortsatte efter att mannen fallit till marken.

Kim Halvorsen lämnade platsen tillfälligt för att hämta en kniv. Under tiden bevakas offret av 30-åringen. När Halvorsen kom tillbaka stack han offret till döds med kniven. En del av bevisningen har bestått av 30-åringens egen mobilfilm från misshandeln.

Rätten beskriver det ojämna styrkeförhållandet mellan de två rånarna och offret. Rånarna var storväxta, och vägde 114 och 105 kilo. Offret hade nersatt balanssinne och vägde endast 58 kilo.

Oavsett om de visste om att han var funktionsnedsatt eller trodde att han var kraftigt berusad, så hade utnyttjat hans svårigheter att röra sig.

Rätten fäster sig vid hur 27-åringen tar initiativ till att övergreppet ska filmas, och hur han inför kameran ger uttryck för stolthet och tillfredsställelse över att skada en försvarslös människa.

undefined
Supportrar till IK Oskarshamn vid en antivåldsdemonstration i Oskarshamn efter det brutala rånmordet. Den mördade var en välkänd IKO-supporter.

30-åringen försökte under rättegången tona ner sin roll i misshandeln. Han sade att han försökt hjälpa offret genom att föreslå att de skulle gå till en bankomat för ta ut pengar. På filmen hörs att han uppmanar sin kumpan att lägga av när några vittnen försökte att blanda sig i. Han varnar även vid ett tillfälle för att polisen kommer. Tingsrätten beskriver dock hans försök som lama, och pekar på att man också kan höra uppmaningar från honom att "smacka på" offret.

När skadestånden skulle fastställas tog rätten hänsyn till att den funktionshindrade mannen var folkkär i Oskarshamn. Begravningen blev välbesökt och man fick ha dubbla ceremonivärdar och en extra minnesbok. Det påverkade begravningskostnaden.

Halvorsen hänvisade till en försäkringspraxis där ersättningen för begravningen skulle ha blivit lägre. Rätten sade nej.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!