Makassar Highway nu förtöjd i Oskarshamn

Under natten till torsdag bogserades det grundstötta fartyget Makassar Highway från Flatvarp till Oskarshamn. Vid niotiden på morgonen låg hon förtöjd i hamnen. Kustbevakningen är nöjd med arbetet men lite olja läckte under färden.

Vid niotiden på torsdagen var Makassar Highway förtöljd i Oskarshamns hamn.

Vid niotiden på torsdagen var Makassar Highway förtöljd i Oskarshamns hamn.

Foto: Frida Westergård

Oskarshamn2018-08-02 21:00

Orosmolnen kring fartyget har varit många sen det gick på grund den 23 juli utanför Flatvarp. Men under torsdagsnatten började bogseringen till Oskarshamn. Under tiden fartyget gick in i hamnen arbetade man med länsar för att säkerställa eventuellt oljeutsläpp. Ingen olja har observerats i hamnen, men Kustbevakningen har noterat olja i små områden i farleden utanför Oskarshamn.

– Vi arbetar just nu med att plocka upp oljan ute till havs. Men natten och morgonen har gått bra och det har inte skett några tekniska komplikationer, säger Patrik Lindén på Kustbevakningen under en presskonferans på torsdagen.

I och med att haveristen nu ligger förtöjd vid kajen i Oskarshamn så har Kustbevakningens ansvar vad gäller miljörening i hamnen övergått till den kommunala räddningstjänsten.

– Den är då inte längre på statligt vatten, men vi har fortsatta observationer utanför vågbrytarna där vi bedriver miljöräddningsarbete, parallellt som vi arbetar med området utanför Västervik, säger Patrik Lindén.

Räddningstjänsten i Oskarshamn kommer fortsätta hålla koll på att ingen olja läcker ut i hamnen eller utanför länsorna.

Kustbevakningens stora frågetecken just nu rör den olja som rederiet påstod att de hade i tanken – 90 000 liter. Men vid tömning av tanken upptäckte man att den var fylld av vatten. De jobbar nu efter tre teorier om var oljan kan ha tagit vägen, antingen har rederiet gjort felberäkningar och haft en mindre mängd olja i tanken, eller så har oljan förflyttats till annan tank under skadan. Det sista alternativet – det minst troliga enligt Kustbevakningen – är att oljan kommit ut till havs.

– Att vi bedömer det som mindre troligt beror på våra kontroller, vi har genomfört flygningar och dykningar utan att upptäcka något som tyder på att den oljan läckt, säger Patrik Lindén.

Men den oljan som läckt utanför Flatvarp har lett till att Kustbevakningen gjort en anmälan om misstänkt miljöbrott.

– Vi har en pågående undersökning som gäller en vattenföroreningsavgift, säger Patrik Lindén under presskonferensen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!