Fågelinfluensan stoppar stora evenemanget i Österbymo

Runt 3000 personer dök upp på hönsbytardagen i Österbymo 2018 då bilden togs. Arkivbild.
Runt 3000 personer dök upp på hönsbytardagen i Österbymo 2018 då bilden togs. Arkivbild.

Landets största hönsmarknad, Hönsbytardagen i Ydre, som brukar locka tusentals besökare till Österbymo ställs in även i år. "Det går inte att dra ihop en massa fjäderfä nu," säger ordförande i föreningen Grodden.

Österbymo 12 april 2023 09:52

Marie Hänni är ordförande i föreningen Grodden, som står som arrangör för Hönsbytardagen tillsammans med Veteranmotorklubben Ydre. Hon meddelar nu att även sommarens upplaga av evenemanget ställs in.

– Det är fågelinfluensan som pågår för tillfället som sätter stopp. Det går inte att dra ihop en massa fjäderfä nu.

2019 var sista gången som landets största hönsmarknad arrangerades i Österbymo. Pandemin har varit en bidragande orsak till uppehållet. Hela Groddens styrelse har sitt säte i Åtvidaberg, vilket också gör det tungrott med de förberedande insatserna, som tar sin början redan ett halvår innan marknaden äger rum. Långa avstånd och ideellt arbete är svårt att kombinera.

undefined
Runt 3000 personer dök upp på hönsbytardagen i Österbymo 2018 då bilden togs. Arkivbild.
undefined
Höns och andra fjäderfä, men också marknadsknallar och kaniner har det varit gott om i Österbymo under hönsbytardagarna. Arkivbild.

– Ja, det gör sig inte självt när man arrangerar en så här stor marknad som det har blivit. Det är väldigt mycket jobb och om man ska anordna den igen känns det som att man behöver börja om från början. Vi har ju kommit ifrån det. Pandemin i sig har medfört att flera av oss som hållit på med höns har slutat med det. Därmed har vi också förlorat en hel del kontakter.

En del av förberedelsearbetet inför Hönsbytardagen är att ragga duktiga hantverkare som kan fylla försäljningsstånden.

– De har vi verkligen valt med omsorg, vi vill ha gedigna hantverk. Det gör att vi brukar besöka andra marknader där vi springer runt och knyter kontakter för att få tag i försäljare som passar in.

Kostnaderna har varit stora för den lilla föreningen som även velat göra dagen rolig för de lite mindre besökarna, genom att bjuda på både trollkarl och hoppborg. Själva har de inte tjänat några större summor. Veteranklubben har mer folk i sin förening och har haft större möjlighet att exempelvis dra in pengar på försäljning av korv och hamburgare.

undefined
Äggförsäljning under en av Hönsbytardagarna i Österbymo. Arkivbild.

– Vi har ju bland annat bekostat veterinär som kontrollerat att alla djur har det bra under marknaden. Vi har även hyrt hönskostym och delat ut godis till barnen och så, säger Marie Hänni. 

Allt hårt arbete till trots så är det inte utan stolthet Marie Hänni och hennes gelikar är kvar som arrangör av evenemanget.

– Vi har verkligen satt Österbymo på kartan med Hönsbytardagen som dragit hit så mycket folk genom åren.

Är hönsbytardagen ett dödsdömt event framöver?

– Nej, det skulle jag inte påstå, men vi behöver komma med lite nya idéer.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa